Du är här

2019-05-26 - Musik
  • Foto Håkan Nordström
  • Foto Håkan Nordström
  • Steven Ekholm och dirigent Helén Lundqvist Dahlén. Foto Håkan Nordström

Kammarkören sjunger i Baskien

Flera gånger tidigare har Örnsköldsviks Kammarkör rest ut i Europa för att uppträda och nu är det dags igen. På självaste svenska nationaldagen är kören huvudnummer under en musikfestival i San Sebastián och på programmet står svensk nationalromantik – och en baskisk klassiker i nytt arrangemang av Jonas Nyström.

Örnsköldsviks Kammarkör sjöng i Spanien för bara två år sedan och kören har nu insett att en av medlemmarna ofta besöker Baskien – författaren Steven Ekholm, som för ett par år sedan gav ut den första svenska reseguiden om Baskien.
– Baskien är min favoritplats i Europa, utan tvekan. Framförallt San Sebastián där det per capita finns fler Guide Michelin-restauranger än någon annan plats i världen, säger Steven.

Kören reser 5 juni för att dagen därpå, på den svenska nationaldagen, ge en konsert som självklart innehåller mycket svensk musik.
– Vi är inbjudna att vara med som huvudnummer i en musikfestival i San Sebastián och vi blir den dagens stora konsert. Det blir både kul och spännande att få bjuda på svensk nationalromantik.

Förutom svensk körgodis – bland annat en hel del i folkmusikton arrangerat av Nils Lindberg, en levande legend bland svenska kompositörer och arrangörer – ska kören också framföra två baskiska sånger.
– En av dem är en av de mest kända låtarna i Baskien, alla kan sjunga med i den. Vi gav i uppdrag åt Jonas Nyström att skriva ett nytt arrangemang med sin magiska touch, säger Steven och berömmer Ö-viksarrangören.
– Jonas är helt enkelt oslagbar som arrangör!

När Steven tar Kammarkören till Baskien har han självklart avsatt en hel del tid åt den lokala maten, och bland annat är hela sällskapet på 42 personer inbjudna till en stor middag hos skickliga kockar som Steven känner.
– Där lär det också bli spontansång, vi måste ju tacka för maten.

Vill man lyssna till hur Örnsköldsviks Kammarkör, under ledning av dirigent Helén Lundqvist Dahlén, kommer att låta under konserten i San Sebastián så finns chansen nu på måndag. Kören ger då en vårkonsert som samtidigt blir en öppen generalrepetition i Själevads kyrka 19.00, med fri entré.

Dela med dig av denna artikel på: