Du är här

2019-05-25 - Utställning
Åke Hultman (foto Håkan Nordström) och föremål ur utställningen "En spännande historia"

Om tingen kunde tala

En skarprättarbila, en intressant klockkedja och ett historiskt dokument som kopplas till det senaste krig Sverige var inblandat i.
Det är några av de föremål som visas i utställningen ”En spännande historia” som har vernissage på Örnsköldsviks museum och konsthall idag, lördag 25 maj 12.00.

Museet har valt ut elva föremål ur samlingarna, föremål som det finns intressanta historier kring. Allt har placerats i ett rum där museets tekniker Lars Westerbring byggt upp nya montrar.
– Det blir en upplevelserik utställning där det tekniskt sett fungerar så att ett av föremålen lyses upp och då börjar en inspelning där olika personer berättar en historia, säger Lars.

Slingan med föremål och dess historier har ingen början eller slut, besökarna får helt enkelt följa de förinspelade berättelserna och vill man höra samtliga tar det cirka 25 minuter innan allt börjar om igen.

I en av montrarna finns den sista skarprättarbilan som användes här i vårt område och i en annan visas en intressant klockkedja som bär på en riktigt spännande historia. Här finns också ett gulnat gammalt dokument, daterat i Själevad 19 april 1811 där åkaren Pehr Christansson i Westerhus begär ersättning på drygt 51 riksdaler från Kronan för den häst och vagn som ryssarna beslagtog när han 1809 skulle leverera proviant och material till de svenska trupperna i Ratan, innan slaget vid Sävar.

Samtidigt som ”En spännande historia” pågår visas en miniutställning i korridoren utanför, som har att göra med att fotografin fyller 180 år. Det är fotograf och gallerist Åke Hultman som visar daguerrotyper, både antika från 1840-1860 ur hans egen samling och nytagna som han gjort själv.
– Jag kommer också att visa en miniatyrkamerautrustning och en camera obscura som var föregångaren till dagens kamera, berättar Åke.
Vernissage för utställningarna sker lördag 25 maj klockan 12.00. De visas därefter under hela sommaren.

Dela med dig av denna artikel på: