Du är här

2019-05-21 - Musik
  • Musical Highlights i Nolan. Foto Håkan Nordström
  • Brända Taket och Roger & The Rockets på Varvsberget.

Tisdagstipset

Musical Highlights och dubbelt releaseparty.

MUSICAL HIGHLIGHTS
De har tränat hårt ända sedan i höstas och nu sitter allt. Kulturskolans showgrupper Magma och Impuls bjuder tillsammans med körer och gästartister in till showen Musical Highlights i Nolan 24-25 maj.

Kulturskolan är framme vid ännu ett av de årligt återkommande arrangemangen där elever får ställa sig på scen och visa upp vad de övat på under året. Skolans showgrupp Impuls sätter varje år upp Musical Highlights och tidigare har den yngre showgruppen Magma medverkat i några nummer – men i år får de en större roll i föreställningen.
– Magma har i år kört en del av lektionerna tillsammans med Impuls och det har varit spännande och utmanande att slå ihop grupperna till det här projektet. Det som gör det här samarbetet så bra är att de yngre kan ha de äldre som förebilder, de är fantastiska med varandra och peppar varandra hela tiden, säger dansläraren Susanne Thorén, som står för koreografi och instudering av alla dansnummer.

Sångläraren Elin Sydhage ansvarar för arr och sånginstudering, och tillsammans har de valt ut den repertoar som blir årets Musical Highlights – en konsert i två akter med sång- och dansnummer till musik från musikaler och film, bland annat.
– Det blir mestadels musikalnummer men även andra genrer. Vi har allvarliga nummer och glada nummer, vi testar olika dans- och sångstilar så att eleverna får lära sig hur de ska uttrycka sig på olika sätt. De får kasta sig mellan olika karaktärer och uttryck och visa upp alla möjliga dansstilar. En del är väldigt tekniska nummer, andra har mycket energi – vi har en del fysiskt tuffa nummer, det är jobbigt att dansa och sjunga samtidigt. Det eleverna klarar av orkar jag inte längre, säger Susanne och skrattar.

Impuls består just nu av tio elever i gymnasieålder medan Magma är åtta elever från högstadiet. Gruppen har träffats en gång i veckan tillsammans med sina lärare för att repa in årets föreställning, och de började redan i höstas.
– Ändå är det inte särskilt mycket tid för att hinna med allt. Det tar tid och energi att få ihop en föreställning med två akter.

Varje år har showgrupperna också bjudit in olika gästartister och körer, och årets show blir inget undantag. Kulturskolans körer One piece, Jump och Sjung med gung medverkar, liksom fyra tidigare elever från Impuls som nu utbildar sig vidare till musikalartister eller musiker. Två av dem går på SMU, Stockholms Musikalartist Utbildning, och två studerar musik på folkhögskola.

Förutom två offentliga shower i Nolan, 24-25 maj 18.00, ges för andra året även en förkortad version av föreställningen som skolföreställning.
– Intresset är jättestort och det blev snabbt fullsatt. Många av elevernas kompisar kommer och det är roligt för ungdomarna att se jämnåriga som kan bjuda på underhållning på hög nivå med en bred repertoar som tilltalar många.

Precis som i fjol medverkar även elever från Gymnasiesärskolans individuella program IAIND samt Glädjeteatern på skolföreställningen.
– Jag dansar varje vecka med särskolans elever och det här känns som ett perfekt tillfälle för eleverna att få uppträda på en stor scen samt träffa och uppträda tillsammans med andra elever, säger Susanne och hoppas självklart på mycket publik till de offentliga föreställningarna.
– Jag tror att publiken kommer att uppskatta bredden och variationen i showen.

 

DUBBLA SKIVSLÄPP
Det är inte ofta två ö-viksband släpper plattor samtidigt – men nu är det dags. Både Roger & The Rockets och nybildade Brända Taket har ny musik som ska ut och detta sker med dubbel releasefest på Varvsberget 25 maj.
– Jag, min son Jonas och Magnus Edholm pratade om att samla ihop ett band med Bredbyn som gemensam nämnare. Magnus kände Roger Nilsson som lirar keyboard, dragspel och piano, och så fick vi tag i trummisen Dick Sjöberg. Alla har någon koppling till Bredbyn, berättar Gunnar Säfsten, som själv bor i Västerfanbyn.

Allt startade med att Gunnar började spåna på en refräng om ett par gamla arbetsskor som Challe Wiklund, ordförande i Örnsköldsviks Bluessällskap, hade glömt. Tillsammans med Magnus Edholm, som driver Röda Kvarn i Bredbyn, blev det någon form av tango – och sedan var låtskrivandet i gång.

Det resulterade bland annat i en låt om riksväg 91, en om Gamla IP (nuvarande parkeringsplatsen nedanför Paradiset) och en med titeln Nybyggarland – som är influerad av Jonna Jinton som lämnade Göteborg för en tillvaro i lilla Grundtjärn.
– Jag är imponerad av henne, det är beundransvärt att hon skapat sig en business där. Det finns ett stråk av livet på landet i alla låtar och plattan spänner från punk till tango och däremellan lite country, säger Gunnar.

”Slitna skor” är titeln och Brända Taket spelade in plattan hos före detta ö-viksmusikern Pelle Henricsson på Tonteknik i Umeå. Där finns också kopplingen till Roger & The Rockets, som gjort samma sak. Pelle är för övrigt med och spelar på både ”Slitna skor” och Roger & The Rockets ”Ur askan” som består av allt från americana och country till blues och svensk rock typ Ulf Lundell och Lars Winnerbäck.
– Precis som mina tidigare plattor är det väldigt stor variation på låtarna, den största skillnaden är att vi kör på svenska den här gången, säger låtskrivaren Roger Häggström, som berättar att han hittat tillbaka till musiken.
– När jag började jobba med mitt företag Gammelgura (Roger renoverar gitarrer på ett alldeles strålande sätt) tappade jag lite sugen för låtskrivandet och spelandet. Så nu blir det något av en revival, och det känns roligt.

Under releasefesten på Varvsberget delar Brända Taket och Roger & The Rockets på både trummis (Dick Sjöberg) och basist (Niclas ”Pebbe” Vigren). Kanske blir det även fler samarbeten.
– Vi kan nog tänka oss att vi lirar tillsammans allihop på slutet, säger Roger, som liksom Gunnar ser fram emot musikfesten.
– Vi får göra vårt allra bästa för att det ska bli trevligt. Det blir nog att vi kör lite Totta-grejer också, avslöjar Gunnar. Det vet vi att folk gillar.

Dela med dig av denna artikel på: