Nyheter/Reportage

Miljögiftet i Östersjölaxen minskar

Senaste mättningen av dioxinhalterna i Östersjölax visar en stor minskning av miljögiftet i fisken, skriver P4 Västernorrland.

Dioxin är ett giftigt ämne som förekommer i Östersjölax som bland annat påverkar hjärnan och är cancerframkallande. Barn, unga kvinnor och gravida rekommenderas inte att äta fet fisk mer än några gånger om året på grund av miljögiftet.

Under lång tid har lax fångad i bland annat Ångermanälven visats innehålla väldigt höga värden av dioxin, men i den senaste mättningen så har man nu sett en halvering av mängden miljögift i fisken. 
– Någonting har hänt i ekosystemet så att halterna har sjunkit drastiskt. Vad det beror på vet vi inte, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket, till P4 Västernorrland.

Halveringen innebär att den mängd dioxin som fanns i den fångade laxen låg under de internationella gränsvärdena. Trots halveringen i den fångade fisken så behåller Livsmedelsverket de kostråd de har för laxen då de inte kan med säkerhet säga att fisken är ofarlig att äta.
– Vi behåller kostråden tills vi vet att vi med säkerhet kan lätta på dem. Feta fiskar bör man inte äta mer än 2-3 gånger per år om man är ung kvinna som någon gång vill ha barn, eller om man är gravid, säger Petra Bergkvist.

 

Publicerat