Du är här

2019-05-20 - Näringsliv

Rekordmånga lediga sommarjobb i år

Enligt siffror från Arbetsförmedlingen så har det funnits rekordmånga sommarjobb att söka i år, med nära 110 000 tjänster i myndighetens egna platsbank.

För både ungdomar, studenter och arbetslösa så är det hög tid att skicka de sista ansökningarna till sommarjobb. Och i år har det varit ett nytt rekordår för sommarjobben, med drygt 14 000 registrerade jobb på Arbetsförmedlingens platsbank bara under April.
– Det här ger goda möjligheter för ungdomar, men även nyanlända, att få in en fot på arbetsmarknaden. Sommarjobb är en bra chans att prova på ett yrke och en bra merit att ha på sitt cv framöver, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Bland de vanligaste lediga sommarjobben finns vårdyrken såsom undersköterskor, hemtjänst eller vårdbiträden, men även butikssäljare, servitörer och processövervakare har varit eftersökta tjänster att fylla under sommaren i år. 
– 2019 blir ännu ett rekordår för sommarjobb. En förklaring är att vi har en stark arbetsmarknad, med hög sysselsättning, och när många jobbar är det också många som ska ha semester. En annan orsak är att äldreomsorgen, till exempel, aldrig står aldrig still. Här behövs alltid vikarier. Det är också så att vi har ett gott samarbete med många arbetsgivare som söker sommarvikarier, säger Johan Eklöf.

 

Dela med dig av denna artikel på: