Du är här

2019-05-19 - Musik

Dubbla skivsläpp

Det är inte ofta två ö-viksband släpper plattor samtidigt – men nu är det dags. Både Roger & The Rockets och nybildade Brända Taket har ny musik som ska ut och detta sker med dubbel releasefest på Varvsberget 25 maj.

– Jag, min son Jonas och Magnus Edholm pratade om att samla ihop ett band med Bredbyn som gemensam nämnare. Magnus kände Roger Nilsson som lirar keyboard, dragspel och piano, och så fick vi tag i trummisen Dick Sjöberg. Alla har någon koppling till Bredbyn, berättar Gunnar Säfsten, som själv bor i Västerfanbyn.
Allt startade med att Gunnar började spåna på en refräng om ett par gamla arbetsskor som Challe Wiklund, ordförande i Örnsköldsviks Bluessällskap, hade glömt. Tillsammans med Magnus Edholm, som driver Röda Kvarn i Bredbyn, blev det någon form av tango – och sedan var låtskrivandet i gång.
Det resulterade bland annat i en låt om riksväg 91, en om Gamla IP (nuvarande parkeringsplatsen nedanför Paradiset) och en med titeln Nybyggarland – som är influerad av Jonna Jinton som lämnade Göteborg för en tillvaro i lilla Grundtjärn.
– Jag är imponerad av henne, det är beundransvärt att hon skapat sig en business där. Det finns ett stråk av livet på landet i alla låtar och plattan spänner från punk till tango och däremellan lite country, säger Gunnar.
”Slitna skor” är titeln och Brända Taket spelade in plattan hos före detta ö-viksmusikern Pelle Henricsson på Tonteknik i Umeå. Där finns också kopplingen till Roger & The Rockets, som gjort samma sak. Pelle är för övrigt med och spelar på både ”Slitna skor” och Roger & The Rockets ”Ur askan” som består av allt från americana och country till blues och svensk rock typ Ulf Lundell och Lars Winnerbäck.
– Precis som mina tidigare plattor är det väldigt stor variation på låtarna, den största skillnaden är att vi kör på svenska den här gången, säger låtskrivaren Roger Häggström, som berättar att han hittat tillbaka till musiken.
– När jag började jobba med mitt företag Gammelgura (Roger renoverar gitarrer på ett alldeles strålande sätt) tappade jag lite sugen för låtskrivandet och spelandet. Så nu blir det något av en revival, och det känns roligt.
Under releasefesten på Varvsberget delar Brända Taket och Roger & The Rockets på både trummis (Dick Sjöberg) och basist (Niclas ”Pebbe” Vigren). Kanske blir det även fler samarbeten.
– Vi kan nog tänka oss att vi lirar tillsammans allihop på slutet, säger Roger, som liksom Gunnar ser fram emot musikfesten.
– Vi får göra vårt allra bästa för att det ska bli trevligt. Det blir nog att vi kör lite Totta-grejer också, avslöjar Gunnar. Det vet vi att folk gillar.

Dela med dig av denna artikel på: