Du är här

2019-05-21 - Miljö

7 boktips om bin

Vintervilan är över och de flitiga bina har påbörjat årets säsongsarbete, som ger oss den härliga honungen. Kanske funderar du på att bli biodlare? Kanske vill du bara läsa en god bok där bin är inblandade? Vi ger dig sju boktips där bin är i fokus, eller bara en bisak.

Binas historia
(Maja Lunde)
Tre berättelser ur olika tidsåldrar vävs samman kring slutsatsen att utan bin är mänskligheten förlorad.

Bin och människor
(Lotte Möller)
Här står relationen mellan bin och människor i centrum. En vindlande och stundtals stingslig resa från antiken till dagens biodlarvärld.

En biodlares död
(Lars Gustafsson)
Sedan skolan i Väster Våla lades ned har läraren Lennart Westin inget jobb längre. Han försörjer sig på sin biodling och lever allt ensligare. Nu talar allt för att denna vår blir hans sista.

Bisyssla
(Joachim Petterson)
Bina är människans bästa vänner, men bina får allt svårare i den värld de delar med oss. Författaren berättar om hur man tar hand om bin, om biodlaråret och de sociala binas liv i kupan.

Holgers honung och andra bi-saker
(Boel Werner)
Honungen på Holgers macka är så mycket som 15 bin samlar in under hela sin livstid. För att samla in honungen i burken har bina besökt ungefär fem miljoner blommor. Det och mycket annat får vi veta när vi följer biodlaren Holger i denna faktabok för både barn och vuxna.

Nalle Puh
(A. A. Milne)
”Det här surret betyder nånting, tänkte Puh. Om det är ett surr, så måste det vara nån som surrar, och den enda meningen med att surra som jag kan tänka mig är för att visa att man är ett bi. Och den enda meningen med att vara bi, som jag vet, är att göra honung. Och den enda meningen med att göra honung är att jag ska äta den.”

Honungsbiets hemliga liv
(Sue Monk Kidd)
Lily är 14 år och moderlös i South Carolina 1964. Det enda hon har kvar efter sin mamma är ett kort med den Svarta Madonnan. Hon rymmer från sin känslokalla och brutala pappa och hamnar hos tre svarta systrar som är biodlare. Sin honung säljer de under varumärket Svarta Madonnan.

Dela med dig av denna artikel på: