Du är här

2019-05-11 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

Islandsstudenter på besök

Elever från Höga Kusten Teoretiska Gymnasium gjorde i september en studieresa till Island där de träffade elever på Fjölbrautaskóli Sudurlands i Selfoss som de också bodde hos under besöket. Förra veckan kom deras isländska vänner till Örnsköldsvik med samma upplägg, och förutom olika gemensamma skolarbeten stod en rad intressanta utflykter på programmet.

Eleverna besökte bland annat häxmuseet i Hola och häxberget där 71 personer brändes på bål 1675, anklagade för trolldom. På Naturum Höga Kusten fick de fördjupa sig i vår extrema landhöjning och på Hemsö fästning gavs en inblick i det som tidigare var en av Sveriges största kustförsvarsanläggningar. Eleverna hann också med en promenad i Skule naturreservat upp till Slottdalsskrevan.

En dag ägnades åt miljöstudier där det bland annat ingick besök på Processum och Hörneborgsverket. Torsdagskvällen avslutades sedan med en mycket uppskattad spakväll på Paradiset med libanesisk middag. Kvällen innan åts traditionell svensk mat, bland annat bjöds det på surströmming och palt.
– Naturrum var väldigt intressant, jag är intresserad av natur och eftersom vi inte har så mycket träd på Island var det spännande att gå i skogen. Tyvärr hann jag inte hela vägen upp till toppen av berget, det blev lite ont om tid, berättar Sukanya Tangwairam, som gjorde sitt första besök i Sverige.

Utbytet mellan skolorna har, förutom eget arbete, medfinansierats genom stipendier från Nordplus och Folke Bernadottes minnesfond. Föreningen Norden i Örnsköldsvik hjälpte till med kontakter på Island och företagsbesöken under den lärorika miljödagen arrangerades av Örnsköldsviks kommun, Rise Processum, Miva och Övik Energi.

Dela med dig av denna artikel på: