Politik

Sjukvård och klimat viktiga frågor för unga

Då det kommer till samhälle och politik så är sjukvården den viktiga frågan för både unga killar och tjejer enligt en färsk rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor.

I MUCF:s nya rapport, ”Unga med attityd 2019 – samhällsfrågor och demokrati”, så går det att se att ungas intresse för politik ökar och att sjukvården är den viktigaste frågan, med inte mindre än varannan ung som rankar sjukvårdsfrågan högt. Migration, integration, klimat och jämställdhet är också viktiga frågor för unga medan arbete och sysselsättning är frågor som fått mindre betydelse. 

I rapporten så går det också att se att fler unga idag vet vad de tycker i samhällsfrågor jämfört med tidigare ungdomsgenerationer, samt att de tycker att det är viktigt för medborgare att påverka politiken. Samtidigt upplever många, särskilt tjejer, att de har får möjligheter att påverka politiken jämfört med den övriga befolkningen. 

Rapporten visar också på en ökad oro hos unga, med allt fler som är oroliga för miljö, klimat, krig, terror och den personliga tryggheten. Bland tjejer är det vanligt att känna sig otrygg på nätet och det finns en rädsla att utsättas för bland annat hot och hat. Allt fler unga, särskilt bland killar, känner en större oro över att utsättas för våld ute. 

Ungas attityd till Europa och världen kartlades också, och visade att det finns ett starkt stöd för fortsatt EU-medlemskap hos unga. Nio av tio vill att Sverige stannar kvar i EU och de flesta vill även att Sverige samarbetar med andra länder i Europa.

 

Publicerat