Trafik

Insatsvecka ska stoppa "brott på väg"

I veckan, mellan den 6 och 12 maj, genomför polisen en insatsvecka i trafiken. Fokus under veckan kommer att ligga på brott på väg.

Med brott på väg menas alla brott som sker på och i anslutning till väg. Många kriminella använder vägnätet som en del i sin brottsplan. De använder sig av vägen för att ta sig till och från en brottsplats. Därför riktar polisen extra uppmärksamhet mot huvudvägnätet som möjliggör snabba förflyttningar genom landet, såsom riksvägar och europavägar.
– Internationella stöldligor använder sig generellt sett av huvudvägnätet för att göra stölder på många olika geografiska platser under kort tid, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.
– Dessa kan vi upptäcka vid våra kontroller.

Förutom stöldgods så kan polisen även upptäcka till exempel vapen och ammunition, narkotika och efterlysta personer vid kontrollerna.

Vid en trafikkontroll utförs vid behov utlänningskontroller och ingående slagningar i polisens datasystem. För att nå ett så bra resultat som möjligt samverkar polisen med både interna och ibland även externa experter. Givetvis kontrolleras också nykterheten och körkortsbehörigheter hos fordonsförare.

Publicerat