Du är här

2019-05-02 - Utställning
Foto: Håkan Nordström

Till minne ­av Örjan

Fyra kilometer med vackert slipade diabashällar. På ena sidan inramad av vindpinade kusttallar och dvärgvuxna granar; på den andra havet, som smeker de plana klipporna. Rotsidan är ett paradis för många. En som kunde fånga den speciella naturen och placera den inom ramar var konstnären Örjan Östlund. Nu visas hans konst på Örnsköldsviks museum och konsthall.

Naturmålaren Örjan Östlund var bara 16 år då han debuterade som konstnär, och han höll fast vid sitt måleri i 50 år – fram till sin för tidiga död i oktober 2018. Jag besökte Örjan många gånger då han i juli öppnade sin ateljé i sitt sommarparadis i Fällsvik, en sommarutflykt som många konst- och naturintresserade gärna gjorde till en tradition.
Förra sommaren gladdes Örjan mycket åt att han skulle få visa upp sitt måleri på Örnsköldsviks museum och konsthall och han såg med spänning fram emot utställningen. Han såg även fram mot den utställning han tillsammans med Jeff Lindahl och Owe Egon Grandics skulle ha på Naturum Höga Kusten. Men livet tog en annan väg.
Utställning blir det ändå, trots Örjans bortgång, och under rubriken ”Till minne” visas ett antal av hans målningar som brodern Torbjörn har i sin ägo. Utställningslokalen smyckas med såväl sly som stenar och till tonerna av en långsam och suggestiv version av ”Månsken över Ångermanälven” visas Örjans naturmåleri.

Vernissage är det lördag 4 maj klockan 12.00, då Torbjörn Östlund är på plats. Utställningen visas till och med 25 maj.

Dela med dig av denna artikel på: