Du är här

2019-05-06 - Miljö

Lokala röjardagar med återbruksfokus

Under fjolåret invigdes fyra nya återvinningscentraler i kommunen. Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum blev i egenskap av serviceorter innehavare av de nya anläggningarna som snabbt blivit populära. I samarbete med de lokala Bygdsam-organisationerna arrangerar Miva nu röjardagar med extraöppet på de olika orterna. Syftet är att mindre avfall ska gå till återvinning och mer till återbruk.

– Röjardagarna är ett perfekt tillfälle att röja i källare och förråd inför sommaren. Däremot behöver man inte kasta allt som man hittar och inser att man tröttnat på. På röjardagarna vill vi slå ett slag för återbruk och att det som är skräp för någon faktiskt kan vara ett fynd för en annan, berättar Lars Westberg som är kommunikationsansvarig på Miva
 
I Bredbyn och Bjästa arrangeras röjardagarna i maj. I Björna och Husum går de av stapeln i september. Upplägget blir detsamma på alla orter där återbruk och husmorsknep går som en röd tråd genom evenemanget.
– Vi arrangerar en del kundevenemang i Örnsköldsvik och med de här dagarna vill vi göra något extra även utanför centralorten. Extra roligt är det att vi kan göra det i samarbete med de lokala Bygdsam-organisationerna. Det finns ett fantastiskt driv, en stolthet och en kämpaanda i våra bygder som är kul att kunna ta till vara, säger Lars Westberg.
 
Ann-Catrin Zackrisson är verksamhetsledare för Bygdsam Anundsjö:
– Det här är ett bra initiativ av Miva och det är kul att kunna göra något lokalt tillsammans. I Bredbyn kommer alla butiker att ha miljö-tema den här dagen och Anundsjöringen kommer att hjälpa till med parkering och loppis uppe på återvinningscentralen. Vi hoppas att det blir en riktig trivseldag.
 
På röjardagen i Bredbyn den 4 maj kl 11–14 arrangerar Bygdsam Anundsjö både loppis och plantmarknad. Dessutom finns Startpunkten på plats. Det blir också Miljönär-test, teckningstävling, hoppborg, korv och fika. Och en hel massa husmors-tips för att spara både miljö, tid och pengar. Vårröj i Bjästa arrangeras den 11 maj kl 11–14.

Dela med dig av denna artikel på: