Hockey

Guldjubel i Ö-vik!

Nagelbitande finaldramatik när Sverige avgjorde i förlängningen mot Ryssland och för första gången blev U18-världsmästare. Stor hjälte blev Lucas Raymond med tre mål, varav det avgörande segermålet i sudden death.

Sverige kopplade greppet om finalen genom ett rent Frölundamål i mitten av första perioden då Karl Henriksson spelade fram Lucas Raymond till 1-0. HV 71s Simon Holmström ökade elegant på till 2-0 knappt sex minter in i andra perioden men ju längre matchen gick desto mer tog Ryssland hand om spelet.

Sveriges målvakt Hugo Alnefelt höll nollan i fem och en halv period mot Ryssland (3-0 i gruppspelet) men 11.48 in i finalens mittenrond kunde inte ens hans lugna och stabila spel hindra Vasili Podkolzin från att göra riktig match av det här igen.

Bara 20 sekunder in i sista perioden var Ryssland ikapp och efter drygt halva perioden hade de vänt till 2-3, men Sveriges replik kom omgående. Det tog bara 25 sekunder innan Lucas Raymond kunde göra sitt andra mål för kvällen, för övrigt ett ännu ett tjusigt mål.

Sverige åkte därefter på två raka utvisningar, den första för sex spelare på isen och direkt när man klarat av den åkte Philip Broberg, en av Sveriges bästa för dagen, på två minter för interference. Ryssland jublade för mål med 3.33 kvar och det krävdes lång videogranskning innan domarna kom fram till att det trots många kameravinklar inte gick att avgöra ifall pucken var över mållinjen.

Storspel av Hugo Alnefelt i målet och uppoffrande spel i försvaret, med flera täckta skott som gjorde ont, medförde att Sveriges gulddrömmar kunde leva vidare in till en förlängning - för det var inget snack om att Ryssland hade kommandot, 2-13 i skott i sista perioden säger det mesta.

Sverige kom ut klart starkare i förlängningen och efter 5.44 slog Lucas Raymond till med sitt tredje mål för kvällen - och för första gången står Sverige som världsmästare i U18. Förutom Lucas Raymond heter matchhjälten Hugo Alnefelt, och det är nog bara han som vet ifall den där pucken i slutet av tredje perioden var inne eller inte...

U18 VM Final:
Sverige - Ryssland 4-3 (1-0, 1-1, 1-2, 1-0)

Första perioden: 1-0 (09.32) Lucas Raymond (Karl Henriksson)
Utvisningar: (10.01) Max Wahlgren, (18.35) Nikolai Burenov
Skott: 13-9

Andra perioden: 2-0 (05.53) Simon Holmström,  2-1 (11.48) Vasili Podkolzin (Rodion Amirov, Marat Khusnotdinov)
Utvisningar: (02.13) Max Wahlgren, (11.48) Yegor Spiridonov
Skott: 8-15

Tredje perioden: 2-2 (00.20) Rodion Amirov (Vasili Podkoltzin, Semyon Chistyakov), 2-3 (10.22)  Maxim Groshev (Nikita Vashchenko), 3-3 (10.47) Lucas Raymond (Alexander Holtz, Philip Broberg)
Utvisningar: (06.18) Marat Khusnotdinov, (07.52) Albin Grewe, (13.49) Sverige för många spelare på isen (15.11) Philip Broberg
Skott: 2-13

Forlängning: 4-3 (05.44) Lucas Raymond (Alex Brannstam, Albert Johansson)
Skott: 7-0, Totalt: 30-38

Bronsmatch
Kanada - USA 2-5 (1-1, 0-3, 1-1)
0-1 (08.03) A. Turcotte (J. Hughes) powerplay, 1-1 (19.06) D. Cozens (A. Newhook) powerplay, 1-2 (26.54) J. Hughes (C. York), 1-3 (32.59) B. Brink (M. Boldy, D. Fensore) powerplay, 1-4 (35.18) C. York (J. Hughes, C. Caufield) powerplay, 1-5 (54.26) C. York (T. Zegras) powerplay, 2-5 (59.54) N. Legare (S. Poulin)
Skott: 23-41
Utvisningar: Kanada 7x2 min, USA 3x2 min