Hockey

Sverige klart för semifinal

Kvartsfinalen mot Tjeckien utvecklade sig till en rysare men Sverige lyckades hålla undan och vinna med 4-2 (2-0, 1-1, 1-1) efter segermål i tom kasse 50 sekunder före slutet.

Sverige svarade för en bra första period där Djurgårdens Alexander Holtz gjorde ledningsmålet i power play. Bara 24 sekunder senare ökade Elmer Söderblom på till 2-0 och när Albin Grewe satte 3-0 i inledningen av andra perioden - återigen i power play - ja, då såg vägen mot semifinal helt öppen ut.

Men Tjeckien kom igen. Laget bytte målvakt efter 3-0 och tog mer och mer över matchen, och direkt efter en time out kom reduceringesmålet. Målvakten Hugo Alnefelt ska ta åt sig den största äran för att det inte blev fler tjeckiska mål i mittenronden, med 18 räddningar.

3.46 in i tredje perioden närmade sig Tjeckien ytterligare och gång på gång var det Alnefelts lugna målvaktsspel som höll Sverige kvar i ledning. Men Tjeckiens offensiv kom av sig och Sverige lyckades hålla undan och även punktera matchen med mål i tom kasse. För tredje gången av tre möjliga utsågs målvakten Hugo Alnefelt till Sveriges bästa spelare,

I de andra kvartsfinalerna slog Ryssland Vitryssland med klara 6-0, samma siffror som storfavoriten USA besegrade Finland med. Även Kanada är klart för semifinal efter överraskande knappa 3-1 mot Lettland, även där med sista målet i tomt mål. I lördagens semifinaler möter USA Ryssland och Sverige ställs mot Kanada.

Sverige - Tjeckien, kvartsfinal

Första perioden:
1-0 (9.55) Alexander Holtz (Lucas Raymond) spel fem mot fyra, 2-0 (10.19) Elmer Söderblom (Zion Nybeck, Isac Andersson)
Skott: 9-10

Andra perioden:
3-0 (01.27) Albin Grewe (Oscar Bjerselius, Simon Holmström) spel fem mot fyra, 3-1 (13.33) Marcel Barinka (Radek Kucerik, Michal Teply)
Skott: 11-19

Tredje perioden:
3-2 (03.46) Radek Muzik (Martin Lang), 4-2 (19.10) Oscar Bjerselius spel fem mot sex i tomt mål
Skott: 9-5, totalt 29-34