Evenemang

Irländsk legend till Blueskällarn

En av de största inom irländsk folkmusik är ute på semesterresa tillsammans med sin fru – och undrade om han inte kunde få lira i Örnsköldsvik. Fredag 10 maj uppträder Andy Irvine i Blueskällarn på Bruksgården.

Andy Irvine är en av de största irländska rösterna och han har hyllats för sin musik under flera decennier. Karriären sträcker sig över 50 år och Andy har varit huvudfigur i legendariska band som Sweeney’s Men i mitten av 60-talet, Planxty på 70-talet, och därefter Patrick Street, Mozaik, LAPD och nyligen Usher’s Island. Andy är helt klart en världsmusikpionjär och en ikon för traditionell irländsk musik, och en förebild för många musiker.
Hemma på Irland har han ofta kopierats av andra, men ingen har kommit upp i samma nivå. Som solist är han en utpräglad trubadur med en repertoar av traditionella irländska sånger, fängslande dansanta balkanlåtar och en kanonad av egenskrivet material. 
– Andy Irvine är den största musiklegenden som besöker Ö-vik i år, han står i en klass för sig helt enkelt, säger Ulf Ödmark i arrangörsföreningen Örnsköldsviks Folkmusikförening.

Publicerat