Motor

Stora biltvättarhelgen – så tvättar du bilen rätt

Under helgen är det Stora biltvättarhelgen. Här är ett par tips på hur du tvättar bilen så miljövänligt som möjligt.

Många är det som vill vårstäda bilen och göra den skinande ren nu då både vädret och värmen blir lite trevligare och det inte är en massa slask som smutsar ner bilen hela tiden. Men tvättning av bilen för också med sig flera miljöfaror från bland annat oljerester och tungmetaller som spolas ner i backen eller ut i naturen. Miva har ett par tips på hur du kan tvätta så miljövänligt som möjligt:

  1. Tvätta aldrig bilen på gatan. Välj alltid en biltvätt, helst en miljömärkt. Där renas smutsvattnet innan det släpps vidare. Det går lika bra med en automatisk biltvätt som en gör det själv-hall. Använd alltid miljömärkta bilvårdsprodukter. Passa på att tvätta när du tankar eller gör andra ärenden.
  2. Saknas tillgång eller om det är långt till en tvätthall är det minst dåliga att tvätta bilen på gräs. Då stannar en del av föroreningarna i det översta jordlagret medan vattnet filtreras innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet, och markmiljön kan ofta binda eller bryta ned de föroreningar som spolats av från bilen.

Du kan klicka här för att komma till Mivas hemsida där du kan hitta en lista på tvätthallar i kommunen som erbjuder billig biltvätt under Stora biltvättarhelgen.

 
Publicerat