Motor

150 000 riskerar körförbud

De nya besiktningsreglerna som infördes förra året har resulterat i att nästan 150 000 bilar riskerar körförbud den 1 maj.

Tidigare baserades sista besiktningsdag på slutsiffran i registreringsnumret, men sedan förra året är det i stället intervaller på 14 månader från sista besiktningen som gäller, något som återigen visat sig ställa till det för landets bilägare. Många är fortfarande inställda på att det är registreringsnumret som avgör.
– En orsak till det stora antalet fordon som riskerar körförbud kan vara att bilägare varit väldigt inkörda på slutsiffra och månad och att de nya reglerna inte är lika tydliga säger Tord Fornander, vice vd för Opus bilprovning AB.

En annan nyhet är att svenskarna kör allt mer bil. Efter att Trafikanalys presenterat den officiella statistiken över svenskregistrerade bilars körsträckor står det klart att så är fallet: under 2018 uppgick den totala körsträckan till den nya rekordnivån 6 842 miljoner mil sedan körsträckorna började beräknas 1999. Det är en ökning med 0,5 procent jämfört med 2017. Noterbart i statistiken är att de bensindrivna bilarna hade en genomsnittlig körsträcka på 897 mil jämfört med de dieseldrivna som kördes i genomsnitt 1 693 mil, det vill säga nästan dubbelt så långt som de bensindrivna.

Publicerat