Hockey

Enkel vinst mot Slovakien

Sverige dominerade från start mot Slovakien och segersiffrorna 5-1 var i underkant. Nu väntar Ryssland i nästa match på tisdag.

Sverige lyckades med bedriften att dra på sig en utvisning redan efter tre sekunder men i nunerär underläge gjorde Oscar Bjerselius 1-0 bara elva sekunder senare. Det övertaget släppte Sverige sedan aldrig och matchen vanns hur ö vertygande som helst.

Visserligen kvitterade Slovakien knappt fem minuter in i andra perioden men Sveriges poängkung Karl Henriksson såg till att Sverige återtog ledningen just efter att Slovakien klarat av ett numerärt underläge och fyra mintre senare (11.19) gjorde Zion Nybeck 3-1.

4-1 kom 8.13 in i sista perioden genom Oscar Lawner och då var matchen avgjord. 16-årige Zion Nybeck gjorde sedan sitt andra möl för matchen och fastställde slutresultatet till 5-1 i numerärt underläge.

Nu väntar Ryssland i nästa match på tisdag. Tidigare idag fortsatte USA att imponera genom 6-3 mot Ryssland. I Umeå slog Tjeckien Finland med 4-2 och Kanada vann enkelt över Vitryssland (9-1 med fem minuter kvar)

Slovakien-Sverige

Första perioden:
0-1 (00.14) Oscar Bjerselius (u,a) spel 4-5
Skott: 7-15

Andra perioden:
1-1 (04.25) D. Sojka (M. Cajkovic), 1-2 (07.18) Karl Henriksson (Philip Broberg, Victor Söderström), 1-3 (11.19) Zion Nybeck (Philip Broberg, Jesper Wallstedt)
Skott: 12-24

Tredje perioden:
1-4 (08.13) Oscar Lawner (Philip Broberg), 1-5 (16.58) Zion Nybeck, spel fyra mot fem.
Skott: 8-15, totalt: 27-54

Från fredag:

Sverige tog revanch på sig själva

Viktig seger mot Lettland med 5-2 i andra gruppspelsmatchen efter stort spelövertag och fyra mål i power play. Modos Max Wahlgren noterades för två assist.

Sverige hamnade i underläge men Frölundas Karl Henriksson kvitterade Lettlands ledning i power play efter 11.31 assisterad av klubbkamraten Lucas Raymond och bara 1 minut och 32 sekunder senare var Sverige i ledningen efter mål av Oscar Bjerselius där Zion Nybeck stod för assisten. Sverige dominerade perioden stort och vann skotten med hela 21-6.

Andra perioden blev spelmässigt jämnare men Sverige kunde utöka sin ledning till 3-1 efter 6.15. Återigen utnyttjade Sverige ett power play, målskytt var Djurgårdens Alexander Holtz, assisterad av Modos Max Wahlgren och Karl Henriksson som noterades för sin andra poäng i matchen.

Lettland skapade ny spänning genom en tidig reducering i sista perioden innan Karl Henriksson efter 7.39 svarade för sitt andra mål för kvällen, där Max Wahlgren noterades för sin andra assistpoäng och återigen kom målet i power play. Ännu en Lettlandsutvisning ledde fram till slutresultatet 5-2 genom Lucas Raymond.

Period 1
0-1 (07.17) P. Sabusovs, 1-1 (11.31) Karl Henriksson (Lucas Raymond) PP, 2-1 (13.03) Oscar Bjerselius (Zion Nybeck).
Skott: 21-6

Period 2
3-1 (06.15) Alexander Holtz (Max Wahlgren, Karl Henriksson) PP
Skott: 6-8

Period 3
3-2 (01.55) J. Svanenbergs, 4-2 (07.39) Karl Henriksson (Alexander Holtz, Max Wahlgren), 5-2 (15.45) Lucas Raymond (Alexander Holtz, Karl Henriksson)
skott 19-6, totalt: 46-20

I Sveriges grupp vann USA över Slovakien med hela 12-5. I Umeå besegrade Kanada Schweiz med 7-4 och Vitryssland slog Finland med 4-3. Sverige möter i nästa omgång Slovakien på Söndag 19.30.

Från torsdag:

Tung start för Sverige
U18-VM i Örnsköldsvik är igång och trots en bra start med ledningsmål i första perioden blev det en mörk kväll för Sverige som förlorade med 1-6 mot USA.

Sverige tog ledningen 14.16 in på den första perioden genom HV 71s Simon Holmström, men i andra perioden vände USA matchen med två mål på 39 sekunder kring den femte minuten. 1-2 stod sig perioden ut och Sverige var spelmässigt med i matchen men i inledning av sista perioden var det rullgardin ned när USA gjorde 1-3 efter 21 sekunder, 1-4 efter 3.02 och 1-5 i power play då matchuret tickat fram till 5.15. Det blev till sist 1-6 och Svrige får snabbt glömma detta och ladda om inför fredagens match mot Lettland.

Tidigare på eftermiddagen vann Ryssland med 6-3 över Slovakien i Fjällräven Center. I Umeå vann Vitryssland över Tjeckien med 4-3 och Kanada vände 2-3 mot Finland i den sista perioden till seger med 5-3.

Förutom Sverige-Lettland 19.30 i Fjällräven Center möter Slovakien USA med start 15.30 under långfredag.