Du är här

2019-04-19 - Samhällsinformation

Se upp för nätbedragarna i påsk

Tips från SFF Stöldskyddsföreningen om hur du skyddar dig.

Bedrägerierna fortsätter att öka visar den första kvartalsstatistiken från Brottsförebyggande rådet. Under högtider passar nätbedragarna på, påsken är inget undantag. Hittills i år har drygt 64 000 anmälningar av bedrägerier gjort i landet, vilket är en ökning med 2,5 procent jämfört med föregående år.

Under högtider passar nätbedragarna på att luras med erbjudanden, tävlingar och att skicka hälsningar. De falska erbjudanden används sen till att exempelvis få tag i dina kortuppgifter som sen kan utnyttjas för att handla på olika hemsidor. Här gäller det att vara extra vaksam och tänkta till.
– Om ett erbjudande på solglasögon till exempel verkar för bra för att vara sant så är det säkert så. Det kan sluta med att de får tag i dina kortuppgifter och handla varor på nätet, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Många skickar också hälsningar till nära och kära under högtider, därför utnyttjar bedragarna denna tid för att skicka falska hälsningar med skadlig kod. Den skadliga koden kan användas för att söka igenom din dator efter lösenord och känsliga uppgifter men även för att låsa din dator så du inte kommer in på den. Ofta går det att se att det är en falsk hälsning med uppmaning om att ladda ner en bilaga, trycka på en länk eller lämna dina kortuppgifter, men ibland är det svårt att avgöra.
– Det är viktigt att inte ladda ner bilagor och trycka på länkar från avsändare som man inte är helt säker på eller känner igen, säger Lina vidare.

Här är några tips från SSF Stöldskyddsföreningen för att minska risken för nätbedrägeri:

  • Tryck inte på länkar eller ladda ner bilagor i mejlen om du inte är helt säker på avsändaren.
  • Se upp för falska webbplatser.
  • Ladda bara ner appar och program från tillförlitliga källor.
  • Lämna inte ut personlig information till någon på dennes begäran, varken på mejl, sms eller i telefon.
  • Är ett erbjudande för bra för att vara sant så är det säkert så.
  • Ha ditt bankkort spärrat för internet och utlandsköp.

Fler tips om hur du surfar säkert hittar du på www.stoldskyddsforeningen.se

Dela med dig av denna artikel på: