Du är här

2019-04-19 - Mat & dryck
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Över öppen eld

Råbiff på älg från Ulvön med rostad vitlöksmajonnäs, friterad persilja och Mjällomstunnbröd. Helstekt svartvinbärssaftsmarinerad ryggbiff på dikilling från Gideå med rotfruktsfräs och hjortronsalsa. Getostcrunch med gran­syrupskaramelliserade äpplen, friterad morot och eldäppelgrädde. Se där vad man kan åstadkomma över öppen eld en iskall söndag i april vid Skuleberget Havscamping.

SM i utomhuslagning placerar för första gången en deltävling i Västernorrland, lördag 1 juni i samband med Öviksmässan. Som en uppladdning inför tävlingen samlades några av deltagarna till en inspirationsdag under ledning av kökschef Tobias Andersson på Ulvö Hotell. Och trots att vädret sannerligen inte var det optimala för matlagning över öppen eld så åstadkoms en trerätters-meny som skulle platsa på vilken välrenommerad restaurang som helst.
– Vi har delat upp dem i grupper som ansvarar för förrätt, varmrätt och dessert, och vi har sett till så att de inte jobbar tillsammans med samma personer som de ska tävla med, berättar Erica Öhrbom, projektledare för Framtidens Smakdestination, ett samverkansprojekt mellan LRF Västernorrland, Region Västernorrland, Destination Höga Kusten och Destination Sundsvall med syfte att lyfta fram lokalproducerade råvaror och kompetensutveckla inom matturismen.
– Idén är att försöka skala bort prestationsångesten, förklarar Erica. Det blir nog pressat ändå att laga mat över öppen eld inför publik. De flesta som ska tävla är inte professionella, det handlar framförallt om att man ska gilla matlagning.

Tobias Andersson, kökschef på Ulvö Hotell, hade bestämt råvarubordet och stod även för lite inspiration.
– Jag har plockat med mig så mycket lokalt jag kunnat få tag i, och berättat om mina erfarenheter av utomhusmatlagning. Jag trodde nog att jag skulle behöva ge mer support, men de här deltagarna högg in direkt, säger Tobias, som bland annat hade med sig älgkött från Ulvön, killing och getost från Gide Get och Mjälloms tunnbröd.
Som måltidsdryck fanns både rabarbernektar och svartvinbärsnektar från Mitt Skafferi på Alnön.
I förrättsgruppen hittar vi Anna Svedberg från Själevad, som tävlar i SM med Johanna Johansson (något vi berättade om här i 7an vecka 13). Bredvid står Li Berglund som tillsammans med sambon Christer Karlsson driver Grillat i Imnäs, mellan Näsåker och Ramsele.
– Vår specialitet är american barbeque, berättar Li, som nu får göra något helt annat.
Förrättsgruppen har bestämt sig för att bjuda på en råbiff av älgkött på en bädd av wokad äpple, kål, morot och getmese. Tanken var först att råbiffen skulle halstras, men den idén övergavs.
– Till det blir det en majonnäs med rostad vitlök, friterad persilja och Mjälloms tunnbröd, berättar Anna.

Jim Engvik, en annan av deltagarna från Ö-vik, hamnade i varmrättsgruppen.
– Det blir en ryggbiff från dikilling, vi har gjort en egen marinad på svartvinbärssaft, vitlök och färska kryddor. Till köttet blir det en rotfruktsfräs och hjortronsalsa, säger Jim, som efter att han och kompisen Daniel Domeij anmält sig till SM tvekade ifall de verkligen skulle vara med.
– Nu har vi bestämt oss, vi kör! Vad gör man inte för 15 minutes of fame?
Katarina Östberg, från Bröderna Bommen i Njurunda, jobbar med desserten.
– En getostcrunch med gransyrupskaramelliserade äpplen med ett stänk av Härnö Gin. Vi gör också friterad morot, grillad äppelgrädde – vi kallar den eldäppelgrädde – och en salthavredelight på toppen, säger Katarina som tycker att inspirationsdagen var ett jättebra initiativ.
– Det gör att tävlingen kommer att kännas mer inspirerande, så att den inte bara blir en skräckupplevelse, säger hon och skrattar.

Bröderna Bommen har bryggeri och bränneri, och öppnar snart mer på bokstaven B – bageri och brasseri, för att öka på besöksturismen. 
På plats denna gråkalla aprilsöndag, då våt snö hängde i luften och blandade sig med röken från den öppna elden, fanns också matkreatör Barbro Uhlin från Nätersjö, Sidensjö – välkänd inte minst för att hon ständigt är inblandad i allt som rör mat kring Brynge kulturområde. Barbro ingår i den fem personer starka juryn under deltävlingen i SM i utomhusmatlagning.
– Elden är alltid fascinerande, men samtidigt det svåra. Det är inte lätt att hålla rätt temperatur när man ska laga mat över öppen eld, men det ser ut att gå bra, och det doftar gott. Det ska bli spännande att smaka, säger Barbro som poängterar att under SM bedöms även renligheten och hur väl man tar vara på råvarorna – det får inte bli för mycket svinn.

Barbro Uhlin, Tobias Andersson, Erica Öhrbom och 7ans reportageteam kan efter inspirationsdagen vid Skuleberget Havscamping konstatera att deltagarna garanterat kommer att göra mycket bra ifrån sig under SM i utomhusmatlagning – allt var mycket gott och välbalanserat. Tobias delar också med sig av ett tips till alla som vill laga mat över öppen eld, och det rör sig om skyddsutrustning.
– Svetshandskar är väldigt bra att använda, det är svintråkigt att bränna sig. 

Dela med dig av denna artikel på: