Du är här

2019-04-19 - Bra att veta med Webben 7

Se upp för inbrott under påskledigheten

Stöldskyddsföreningen tipsar om hur du skyddar dig.

Påsklovet är här och för en del betyder det ledighet med skidåkning eller resa till sol och bad. Men resglädjen blir kort om du drabbas av ett brott. Förra påsken anmäldes det 3 158 inbrott i bostäder och fritidshus enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Det är fler än 100 inbrott om dagen.

Stockholm är särskilt utsatt. Inbrotten i mars och april 2018 nästan fördubblades jämfört med sommarmånaderna 2018. En förklaring kan vara att det under mars och april ligger fler helgdagar och med det ökar resandet. Genom att tänka som en tjuv och vidta brottsförebyggande åtgärder minskar du risken att utsättas för inbrott medan hemmet står tomt. För oavsett om resan går till värmen eller till skidbacken så är det inte svårt för en tjuv att se om du är hemma eller bortrest.

– Något av det vanligaste vi gör är att vi städar hemma innan vi åker bort så det är fint när vi kommer hem, detta ser ett tränat tjuvöga ser direkt, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

De flesta inbrott sker på dagen när vi inte är hemma och under lov, ledigheter och högtider. Vanligast i villa är att tjuven tar sig in genom att bryta upp ett fönster eller en altandörr på markplan. I lägenhet tar sig tjuven oftast in genom brevlådan med hjälp av en låsslunga.
– Om inte Grannsamverkan finns i området eller i fastigheten, tala om för grannarna att du ska åka bort så kan dom hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet och tömma brevlådan. Det är också bra att ha lampor på timer som tänds inne när det börjar bli mörk ute, säger Lina vidare.

 Här är fler tips från SSF Stöldskyddsföreningens för att minska risken att utsättas för inbrott i bostaden medan du är borta:

  • Gå med i eller starta Grannsamverkan.
  • Se till att du har certifierade lås till husets alla fönster och dörrar, även altandörren.
  • Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda och skaffa digitalbrevlåda på Skatteverkets hemsida.
  • Städa inte, lura tjuven, låt det se ut som att du är hemma.
  • Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller.
  • Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan.
Dela med dig av denna artikel på: