Du är här

2019-04-14 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Poängen är poängen för Cassandra

Hon utstrålar glädje och energi, massor av förväntan och samtidigt ett lugn och en trygghet. Cassandra Pettersson lever och andas rytmisk gymnastik, med en inställning som känns hållbar samtidigt som hon har fullt fokus på sina högt ställda mål.

En ny säsong har börjat och för Cassandra är det här en intensiv tid med träning och resor till tävlingar. Förra säsongen blev den bästa hittills i hennes karriär. Hon vann det mesta som går att vinna nationellt.
– Visst finns det en press att uppnå samma resultat igen men jag måste släppa det, säger Cassandra. Jag vill självklart fortsätta att utvecklas men det är inte nödvändigtvis lika med att vinna. Jag vill utvecklas där jag har mina svårigheter och lära mig nya moment.

I september arrangeras VM i Azerbajdzjan och för 23-åringen från Örnsköldsvik är målet för säsongen att vara med där.
– Det är så roligt att få tävla internationellt, där allt är helt igenom professionellt, med större publik och inramningen som det ger. Det blir liksom mer på riktigt och då levererar jag bättre. Det är en speciell känsla att få tävla sida vid sida med världseliten, de som jag ser upp till och hämtar inspiration från.
Cassandra är en del av landslaget, men det innebär inte att hon är klar för VM. Dit måste hon kvala in och eftersom hon var med på VM 2015 har hon lite högre krav på sig och måste prestera 13 poäng i en tävling under året.
– Jag gör många tävlingar utomlands nu för att komma upp i poäng och året har börjat bra. Senast i Riga gjorde jag några misstag och kom ändå upp över 12 poäng så känslan är att jag kan ta 13. Det är skönt att tävla utan att fokusera på placeringar. 

I år har Cassandra tävlat i Aten, Lindesberg och Riga. Helgen som kommer väntar världscuptävling i Sofia, Bulgarien. Träningsmängden ligger sedan några år tillbaka på ungefär 20 timmar i veckan. 
– Jag har lagt om träningen, dragit ner och bytt ut två pass till att träna hos Modo Sports Academy. Det har verkligen hjälpt mig. 
Vid sidan av idrotten jobbar hon på för-skola, studerar på distans till hälsocoach och är tränare för de yngre grupperna i sin klubb ÖGK.
– Jag tyckte inte att gymnastiken var särskilt rolig när jag var yngre, men de senaste tre åren har jag hittat glädjen igen. Jag har lärt mig mycket om träning och om respekt, för mig själv, tränare och kompisar. Jag vill vara en förebild och visa för de yngre att det är roligt att träna. 
Kroppen är Cassandras viktigaste redskap och hon har haft turen att vara skadefri så när som på några små skavanker. 
– Det är mest ryggen jag känner av, även vi gymnaster blir stelare med åren. Då får man anpassa sina program, inte för att det gör ont, men det tar stopp. Men det är inte något som påverkar tävlingsresultaten.
Tack vare mental träning har Cassandra blivit snällare med sig själv när det blir fel och den hjälper henne att hitta rätt känsla inför tävlingar.
– Jag gör en övning där jag föreställer mig hur det känns när jag lyckats. När jag går och lägger mig kan jag ta fram en tydlig bild av hur jag tävlar i till exempel SM och känna känslan efter ett perfekt program. Jag blir glad på riktigt i kroppen fast jag ligger där i sängen.

Vilka tips vill du ge till de som vill nå sina mål?
– Att vara beredd på vad som krävs för att nå dit och att inte bli rädd när det blir tufft, för det kommer inte alltid att gå bra och det tar tid. Jag brukar fokusera på mitt favorit-citat: ”Viljan att vinna inte är lika viktig som viljan att förbereda sig, för att sedan kunna vinna”. Det räcker oftast inte att bara vilja något, man måste vara beredd att jobba för det.
Själv sätter Cassandra korta mål och siktar på ett i taget.
– Jag tänker ofta bara en termin i taget, först vår och sedan höst. I år siktar jag ju lite längre eftersom VM är i september.
Fram till VM finns flera möjligheter för Cassandra att uppnå de viktiga 13 poängen, två tävlingar i Riksserien, SM, en tävling i Miami i maj och Sommaruniversiaden (universitets-OS) i Napoli i juli. Går allt som det ska blir det sedan bara en kort ledighet innan det är dags för Cassandra att ladda om för det stora mästerskapet.


Cassandra Pettersson
Ålder: 23 år
Aktuell: Siktar mot VM i rytmisk gymnastik i september.
Yrke: Förskollärare och studerar till hälsocoach.
Familj: Delar lägenhet i Örnsköldsvik med katten Trocca och är särbo med pojkvännen Isak från Sollefteå.

 

Dela med dig av denna artikel på: