Motor

Skrota på rätt sätt

Du tror att din bil har skrotats – men plötsligt kommer den årliga vägtrafikregisteravgiften som avslöjar det motsatta. Kanske har du då haft att göra med en så kallad ”svartskrotare” utan ambition att ta hand om din bil på korrekt och miljöriktigt sätt.
– Branschen har noterat en ökning av svartskrotning, säger Ulrika Norlin, ägare av Bildelshuset.

Ibland kan avståndet till bilskroten kännas långt och priset för bärgning högt. Att någon då erbjuder sig att köpa din bil för billig penning, eller hämta den och ordna med skrotning kan te sig som en bra lösning. Men att inte kontrollera om personen i fråga kommer från en auktoriserad bildemonterare innebär ett risktagande; dels för att avregistreringen inte alltid går rätt till och dels ur miljösynpunkt.
– Certifierade och auktoriserade bildemonterare har stenhårda krav på sig att återvinna och återanvända det mesta av en bil, från både kommunen och branschen. Vi dokumenterar allt; varje liter olja, allt vi gör av med. Det hämtas sedan upp av olika företag, som Stena Recycling för återvinning, säger UIrika Norlin på Bildelhuset i Överhörnäs.
Branschen har märkt hur svartskrotningen ökat. 
– Fler kommer till bildemonterare med rensade bilar – då står den de köpte bilen av kvar som ägare. De tjänar pengar på exempelvis katalysatorer, det finns företag och privatpersoner som köper upp bildelarna. Men hur är det med återvinning och miljöfarliga ämnen? Ofta har vätskor tagits bort och de hamnar kanske inte alltid där de ska – auktoriserade bildemonterare har slutna system som tar hand om avfallet. 

När en bildemonterare tar emot en bil för skrotning utfärdas ett mottagningsbevis som avregistrerar en bil i vägtrafikregistret. Görs inte det, skickas den årliga vägtrafikregisteravgiften fortsatt ut.
– En rensad bil kanske också bara dumpas någon annanstans, då undrar ju privatpersoner varför deras bil inte är avregistrerad. Men vi kan inte säga så mycket annat än att bilen aldrig kommit hit och hänvisa till den de sålde eller gav bilen till. 
Vägtrafikregisteravgiften är för närvarande 65 kronor per år. Ulrika berättar att det i branschen pratas om att den bör höjas rejält. 
– Vårt förbund (Sveriges bilåtervinnares riksförbund) driver den frågan hela tiden. Jag tror det är ett jättebra sätt att få bort alla bilar som står i skogen.

Publicerat