Nyheter/Reportage

Ulvö kapell är det äldsta i Västernorrland

Sedan 2017 så driver Härnösands stift kulturarvsprojektet Fiskarkapell i Medelpad och Ångermanland. Nu har de daterat vad de tror är några av de äldsta kapellen i Örnsköldsviks kommun.

Totalt så ska projektet titta på 18 kapell, 4 i Medelpad och 14 i Ångermanland, för att synliggöra deras historia. Genom årsringsdatering så har de nu utredd fyra av kapellen, varav tre finns i Örnsköldsviks kommun, och kommit fram till vad de tror är det absolut tidigaste året som kapellen byggdes. 

Det äldsta av de fyra är Ulvö kapell som daterats till år 1626. Sedan kommer Grisslans kapell i Själevad, daterat till år 1723. Tredje äldsta är Skags kapell i Arnäsvall, år 1730, och fjärde äldsta är Lörans kapell i Njurundaområdet som daterats till år 1787.
– Ulvö kapell är vad vi hittills känner till det äldsta i Västernorrland, dock byggt några år senare än vad som står skrivet på dörren till kapellet. Borrproven därifrån är lite speciella eftersom de visar att kapellet byggdes av timmer av mycket hög kvalitet. Borrproverna tyder på at virket började växa vid 1300-talets slut, efter digerdödens härjningar, säger Daniel Olsson, byggnadsantikvarie på Länsmuseet Gävleborg, i ett pressmeddelande från Härnösands stift.

 
Publicerat