Du är här

2019-04-07 - Utställning
Foto: Håkan Nordström

Konstnär flyttar hem

Hon lämnade Örnsköldsvik 1995 men nu har Anna-Theresé Eivindsdotter flyttat hem igen, och visar direkt att hon är en frisk fläkt i det lokala kulturlivet. Den här månaden kan man se hennes måleri i en lokal mitt på Storgatan – och kanske öppnar hon eget konstgalleri.

Anna-Theresé Eivindsdotter flyttade från uppväxtstaden i sena tonåren, men efter många år i Stockholm har hon nu vänt hem igen.
– Jag har haft en längtan tillbaka till Ö-vik, en längtan jag hela tiden burit med mig. Jag träffade en man här och att flytta upp hit till honom var inget svårt val. Det känns skönt att komma tillbaka till lugnet igen, säger Anna-Theresé och ler stort.
Ni som var i centrum under tjejkvällen förra onsdagen såg kanske att det öppnat en tillfällig konstutställning i en av de tomma butikslokal-erna på Storgatan – och kanske kan det bli konst här mer permanent.
– Tanken från början var att bara ha öppet här under en månad men just nu håller jag och fastighetsägaren på att fundera lite över framtiden. Han är väldigt intresserad av att lokalen ska bli ett konstgalleri, vilket vore en dröm för mig.
Redan som 15-åring hade Anna-Theresé sin första utställning då hon deltog i den då årligt återkommande ”De ungas vårsalong” i dåvarande konsthallen Rådhuset.
– Jag skolkade från skolan för att gå dit, berättar hon och skrattar. Måleriet har alltid funnits med sedan dess, men jag började igen på allvar för ungefär fem år sedan och nu målar jag på heltid.
Måleri i olja och akryl är det som gäller, och motiven är nästan uteslutande människor. Stilmässigt inspireras hon av impressionismen och färgskalan sträcker sig från det koloristiska till mer återhållsamma jordtoner.
– Man kan väl säga att det är moderna porträtt. Jag målar i akryl när det ibland blir en fråga om hur snabbt saker ska vara klara, men får jag välja själv blir det helst olja.

Ett års estetutbildning på gymnasiet är den konstskolning hon har, så att kalla henne autodidakt är knappast missvisande – även om hon haft stor stöttning av konstnärskollegan Ylva Maria Thompson.
– Hon är en av mina bästa vänner och hon har hjälpt mig mycket. Man kan väl säga att jag gått i lära hos henne, som konstnärer gjorde förr – man lärde sig av någon annan.

Nu när Anna-Theresé flyttat hem igen vill hon så snabbt som möjligt bli en del av Örnsköldsviks kulturliv och hon ser fram emot att jobba med lokala konstnärer i framtida samarbetsprojekt. Hon har redan gått med i det ideella konstkollektivet High Coast Creative som är i planeringsstadiet att inta en av de andra tomma lokalerna på Storgatan för att öppna en popup-butik för konst. Detta kommer att ske i maj och då är tanken att Anna-Theresé ska vara på plats och måla inför publik.
– Jag brinner för att få ut kulturen i kommunen, och kanske kan vi få till ett litet konststråk här på Storgatan ­– det känns verkligen jättekul. 

Dela med dig av denna artikel på: