Utställning

Vart är vi påväg?

En äventyrare som inte riktigt vet vart hon är på väg, välkända byggnader i miniatyr i en vattenfylld glasskål, en 40 år gammal Saab och ett långdistansförhållande som tagit slut. När Nolaskolans bildesteter ställer ut visas stor kreativitet i hur ett förutbestämt tema kan tolkas.

Konstnär Anna Norvell i Nyadal, strax norr om Högakustenbron, besökte i januari bildesteterna på Nolaskolan för att berätta om sitt konstnärskap – och för att ge eleverna temat till årets utställning som öppnar idag på Örnsköldsviks museum och konsthall.
Utmaningen blev att skapa något kring ”Where from here?” och när vi besöker eleverna under en av de sista lektionstimmarna innan utställningen visar det sig att det i stort sett finns lika många tolkningar som elever i bildestetklasserna.
– Jag tyckte att temat var brett men man får ju tolka det som man vill. Anna Norvell jobbar mycket med miljö vilket jag också tycker är viktigt, så jag kom på en idé, säger Sasikan Granberg, som skulpterar fram välkända byggnader i gips och placerar dem i en stor glasskål som ska fyllas med vatten. Här finns Colosseum, Taj Mahal, lutande tornet i Pisa och skyskrapan Burj Khalifa.
– Det blir en symbol av klimatförändringarna som vi står inför, förklarar Sasikan.
André Hillbom gör digital konst med hjälp av en ritplatta och förklarar sin idé så här:
– När vi fick temat tänkte jag ”Vad gör jag nu?”. Vi hamnar i många situationer i livet då vi ställs inför svåra vägval, och funderar man för länge kan man missa möjligheter. Jag använder ett tåg som metafor, vad gör man när man missat ett tåg?
Cornelia Edin håller på med fyra målningar med kvinnohuvuden. Här finns en mörkhyad kvinna med fingrar i håret, en transkvinna med rakad skalle och skägg och ett huvud med blodrött hår.
– Jag tänker mig kvinnokampens framtid, och det röda här symboliserar mens, som fortfarande är tabubelagt, säger Cornelia.
”Waiting for you to reply…” är titeln på Amanda Juliussons diptyk där motiven på de två oljemålningarna utspelar sig under samma tid och visar en solnedgång i Kina samtidigt som det är dag här i Örnsköldsvik.
– Jag har gjort den ur ett långdistansförhållande-perspektiv då den ena slutat svara och den andra inte kan få reda på vad som hänt. Based on a true story, säger Amanda.

Miljö och klimat är återkommande teman och Majken Dewall visar en målning av en stad full med skräp, och en liten flicka som tittar ut över allt detta.
– Jag ville uttrycka något som visar vart vi är på väg. Klimatfrågan är högaktuell och vi måste göra något åt det. Vi alstrar så mycket sopor och skräp, och det jag vill förmedla med min bild är att vi måste värna om vår miljö.
Utställningen på Örnsköldsviks museum och konsthall visas till och med 27 april.

Publicerat