Du är här

2021-01-09 - Bra att veta med Webben 7

Så stoppar du de okända brandfarorna i hemmet

Det är många som inte tänker på det, men alla vitvaror i hemmet, såsom diskmaskiner, torktumlare och tvättmaskiner, kan fatta eld på grund av till exempel elfel eller överhettning. Här är några tips på hur du stoppar stoppar och förhindrar dessa brandfaror i hemmet.

  • Kör bara dina maskiner när du är hemma och vaken. Alla maskiner i hemmet kan få elfel och börja brinna men är du hemma och vaken så har du en chans att förhindra att ett mindre elfel orsakar en större brand.
  • Var noga med att rengöra filtret i torktumlaren efter varje användning. Luddet i torktumlaren täpper annars till luftcirkulationen och överhettar torktumlaren. 
  • Glöm inte bort kylen och frysen då du städar. Damsug och håll rent bakom och under både kyl och frys. Var extra noga runt kompressor och kylslingor. 
  • Och bland det viktigaste i att förhindra en brand: se till att ha fungerande brandvarnare med fräscha batterier hemma samt en brandsläckare. Den bästa brandsläckaren att ha i hemmet är pulversläckaren då den är den mest mångsidiga och fungerar dessutom bra för att släcka elektrisk utrustning. Se även till att ha en brandfilt hemma.

Källa: Länsförsäkringar Västernorrland

Dela med dig av denna artikel på: