Evenemang

Tisdagstipset

För den musikintresserade spelar riksspelman Lena Jonsson med trio på Thuleteatern fredag 5 april och samma kväll är Bengan Janson Trio på Folkan Teater. Är det smakupplevelser du är ute efter så arrangeras Höga Kusten Smakmässa i Fjällräven Center fredag och lördag, och dessutom kan du i Örnsköldsviks församlingshem på lördag prova på maträtter från nio olika länder.

Violinisten Lena Jonsson från Bollnäs blev Riksspelman 2008 och tio år senare, 2018, gav hon ut sitt första soloambum ”Places” och nominerades direkt för en Grammis. Hon tilldelades också SKAPs Folkmusikpris 2018, och även om soloalbumet dröjt så är hon en flitigt anlitad folkmusiker som bland annat spelar med grupperna Limbohofvet och Skenet, den svensk-franska Duo Jonsson Coudroy samt i en duo tillsammans med amerikanska violinisten Brittany Haas. Hon har också turnerat med Sofia Karlsson, Abalone Dots, Anna Järvinen och Dungen.
Nu är Lena Jonsson ute på turné med egen trio där gitarristen Erik Ronström och basisten Kristofer Sundström ingår. Fredag 5 april spelar Lena Jonsson Trio på Thuleteatern och arrangör är Örnsköldsviks Folkmusikförening.
Thuleteatern fredag 5 april 19.00.

Bengan Janson fick sitt första dragspel i knät när han var åtta år, och när hans kompisar lyssnade på pop och rock spisade Bengan Kjell Öhman och Oscar Peterson. Hans musikaliska samarbeten har genom åren varit många, han har bland annat lirat med Allan Edwall, Stefan Demert, Mikael Samuelsson, Björn Ståbi, Ulf Wakenius, Kalle Moraeus och sopranen Ann-Sofi von Otter som han turnerat med i både Europa och USA. 1995 utsågs han till årets dragspelare i Sverige, 1997 var han med och bildade Svenska Lyxorkestern och under flera år gjorde Bengan otaliga tv-program tillsammans med Östen med Resten.
Till Folkan Teater har Bengan med sig Arne Eriksson, bas, och Rickard Sandström, gitarr. Räkna med humor, närkontakt med publiken och ett närmast osannolikt musikaliskt kunnande.
Folkan Teater fredag 5 april 19.00.

Höga Kusten Smakmässa arrangeras för andra året i Fjällräven Center. Mängder av utställare, provningar och kurser. Bland kursföreläsarna finns Carl Jan Granqvist, Alexandra Zazzi och Mange Schmidt.
Fjällräven Center fredag 5 april 15.00-21.00, lördag 6 april 11.00-20.00.

Smak och berättelser om vårt hemland i Örnsköldsviks församlingshem på lördag är en internationell gastronomisk upplevelse där du kan passa på att prova ett dussintal exotiska maträtter från länderna Thailand, Mexiko, Frankrike, Kambodja, Afghanistan, Finland, Somalia, Kurdistan och Sverige. Arrangör är Örnsköldsviks kinesiska förening i samarbete med Världsklass Örnsköldsvik och Sensus.
Örnsköldsviks församlingshem lördag 6 april 14.30-19.00.

 

 

 

Publicerat