Du är här

2019-04-05 - Mat & dryck
Bild på tidigare smakmässa. Foto: Håkan Nordström

Mer av allt under Smakmässan

Nya lokala utställare, längre tid mellan kurser – och mer mat. Det är några av förändringarna som väntar besökarna av årets Höga Kusten Smakmässa som går av stapeln i helgen, fredag och lördag 5-6 april.
– Det ser bra ut, vi hade redan i fjol ett bra format som vi jobbat vidare på inför i år. Uppställningen med lokala företagare och kända profiler är stark, konstaterar en nöjd Sammy Broqvist från arrangerande Evenemangsarenan.

Fjolårets Höga Kusten Smakmässa, den första av sitt slag, sammanfattar Sammy Broqvist från Evenemangsarenan som lyckad. Men detta år sker en del förändringar.
– Vi lärde oss en hel del från förra året, exempelvis hade vi mycket mer dryck än mat, men nu är det bättre balanserat. Vi hade också en lite för optimistisk tidsplanering gällande kurser och provningar vilket ledde till förskjutna tider. I år är pauserna mellan kurserna längre, säger Sammy.
Precis som i fjol väntar annars ett digert program. 
– Det som skiljer oss från en vanlig fackmässa är att det finns möjlighet till mingel, med små vattenhål att stanna till vid i stället för att bara vallas runt. Som besökare ska du få ta det till din egen nivå; om du bara är måttligt intresserad av smaker ska du kunna nöja dig med att bara småprova lite. 

Bland montrarna erbjuds kurser i bland annat korvstoppning, mozarella och drinktillverkning såväl som provningar av öl, tryfflar, vin och whisky. Den vetgirige kan få handfasta grilltips inför sommaren och utöver utställarna, som till cirka 40 procent kommer från en 15 mils radie, dyker en del välbekanta branschprofiler upp för att prata mat och dryck.
– Carl Jan Granqvist är otroligt folkkär och ska att prata om relationer, hur man sätter ihop mat och dryck. Det tror jag många är intresserade av. Alexandra Zazzi lagar italiensk mat till oss. Vi lyfter också gärna in sådana som inte kommer från branschen men skaffat sig en koppling; i fjol hade vi exempelvis Petter – i år kommer Mange Schmidt som är en riktig streetfood-entusiast.
De för besökarna mest minnesvärda mötena tror dock Sammy blir med de lokala utställarna. 
– Där känner de till hantverket och historien bakom. Engagemanget bland lokalföretagarna har varit stort, de har tipsat andra om att vara med så andelen nya utställare har blivit hög, vilket är trevligt. Mässan blir då väldigt levande, med nya produkter.

Eventföretaget Karlsson & Norberg har haft ansvar för kontakten med utställarna, cirka 100 i antal. Thomas Norberg är glad över intresset.
– Många som var med i fjol har bokat upp sig igen. Vi har fått till en bra bredd och inspirerande föreläsningar. Jag rekommenderar alla att hålla koll på programmet – det kommer bli många fina smak-upplevelser.


Höga Kusten Smakmässa
5-6 april, Fjällräven Center
Fredag 15.00-21.00 
Lördag 11.00-20.00 
(Gästspelsrestaurang och bar håller båda dagarna öppet längre)
Antal utställare: Cirka 100

 

Profiler på Smakmässan
Lisa Lönner Pulkkinen. Kock och krögare, driver kök på Resarö i Stockholms skärgård. Brinner för frågor som råvarukvalitet, att inte slänga mat och att få fram fler kvinnliga kockar.
Alexandra Zazzi. Tv-kock, matskribent, föreläsare, kokboksförfattare. Blev först känd i tv i ”Expedition Robinson” 1998.
Jessica Heidrich. Svensk öl-profil, tidigare bryggmästare på St Eriks bryggeri. Driver nu eget.
Mange Schmidt. Hiphop-artist som vid sidan om musiken driver cateringfirma och har skrivit kokbok om street food.
Alex Skarlen. Utsedd till Årets bartender, från Bar Hommage.
Carl Jan Granqvist. Krögare, vinkännare, tv-profil och adjungerad professor i matkonst.
Jessica Ortman. Blev hela Sveriges grillexpert efter vinsten i ”Grillmästarna”, TV4. 
På hogakustensmakmassa.se hittar du öppettider och fullständigt program.

Dela med dig av denna artikel på: