Du är här

2019-03-30 - Mat & dryck
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Gott från grunden

Vad avgör vilka smaker vi uppskattar och varför är det vi tycker är gott ofta sött, salt och fett? Dietist Annica Långvall ger sin syn på saken och inspirerar med recept till frukost eller mellanmål, som är både nyttiga och smakrika.

– Vad vi tycker är gott eller inte är framför allt kulturellt betingat och vi lär oss redan när vi är små, förklarar Annica. När vi ger våra barn de första smakportionerna och säger ”mmm gott” och sträcker fram skeden, visar vi vad som är bra mat och vad som är gott.
En förklaring till att det söta och feta ofta tilltalar oss är att det ger oss energi, vi har lärt oss att vi behöver det. Saltet gillar vi eftersom det förstärker smakerna i allt vi äter. Den som vill forma om sina smakpreferenser och matvanor får vara beredd på att det kan ta lång tid.
­– Vi lär oss vår matkultur genom hela livet så vi måste ha respekt för att det är en lång process att ändra den och att börja uppskatta nya råvaror, smaker och konsistenser. Vi måste vara beredda att kompromissa och att ta det bit för bit. Det underlättar om vi presenteras för det nya på ett härligt sätt och viktigast av allt är att förändringen måste komma inifrån individen.

Vill du hitta den bästa smakhöjaren för maten är knepet att laga så mycket som möjligt från grunden.
– Det är ju egentligen väldigt basic, tillbaka till som det var förr. Vi har kanske svårt att hitta tiden till det i dag men med bra planering och även här en del kompromisser kan vi återerövra det sättet att laga mat.
Det gäller att hitta en ambitionsnivå som känns bra, se till att det som behövs finns hemma och ha koll på om något behöver förberedas i god tid.
– Man kan välja att göra vissa delar från grunden och när det blir halvfabrikat, se till att välja de som har lite bättre kvalitet och är mer hållbara. Vill man höja maten till skyarna är mitt tips att ta vara på allt som blir över. Det kan vara skrov från en kyckling eller skräp från grönsakerna. Släng ner det i en kastrull och koka ner till en buljong eller fond. Ta vara på skyn från det du steker i ugnen. Inget slår smaken på en sås som är tillagad från den grunden. 
Bananplättarna som Annica ger oss receptet på, steker hon i kokosolja för den goda smakens skull.
­– Smör är ju inte att rekommendera av hälsoskäl men använder du bra fetter i grunden är det okej med smör där det verkligen behövs. Jag tycker att 80/20-regeln är bra. Om 80 procent av ditt matintag är genomtänkt så är det okej att 20 procent är godis.

Hur vi behandlar råvarorna har även det betydelse för smakupplevelsen. Annica förklarar skillnaden på att tillsätta kryddor eller tomatpuré i en gryta eller sås mot slutet jämfört med att steka dem först och sedan slå på vätska. 
– Smakerna frigörs på ett helt annat sätt när vi steker kryddorna. När vi lagar maten med omsorg om livsmedlen blir det alltid bättre. Fisk är ett bra exempel där varsam tillagning skiljer en torr fiskbit från en glansig som smälter i munnen och där smakerna får komma till sin rätt.

 

Recept på Bananplättar
1 mogen banan
0,5 dl havregryn
2 ägg
0,5 tsk chiafrön
1 krm vaniljpulver (alt. 1 tsk vaniljsocker)
2 krm kardemumma
0,5 tsk kanel
1 nypa salt
fett till stekning (kokosolja ger god smak)
Förslag tillbehör:
Bär, honung, agavesirap, valnötter.

1. Mosa bananen, men inte för mycket, låt små bitar vara kvar.
2. Blanda ner resten av ingredienserna och stek på medelvärme några minuter på varje sida tills plättarna fått fin färg och stelnat.
3. Servera direkt med valfria tillbehör efter säsong och smak.

Välj vaniljpulver eller vaniljsocker beroende på hur mogen bananen är.
(För gluten- och mjölkfritt, välj glutenfri havre och mjölkfritt stekfett.)

 

Recept på glassig smoothie med topping (1 portion)
1 mogen banan
1,5 dl frysta blåbär
0,5 dl lätt naturell kvarg
mjölk eller vegetabilisk mjölkdryck, anpassa mängd efter önskad konsistens
Kryddor för extra smak:
kanel, kardemumma, vanilj
Topping:
Müsli, granola eller dina favoritnötter och fröer.

1. Lägg banan, blåbär, kvarg och dina kryddor i ett högt glas eller bägare.
2. Häll på mjölkdryck så att det precis täcker ingredienserna.
3. Mixa med stavmixer till en tjock, glassig smoothie.

Dela med dig av denna artikel på: