Nyheter/Reportage

Virtuell svetsning kan lösa kompetensbristen

Industrins behov av skickliga svetsare är stort och därför behöver fler lockas till yrket. Något som virtuell svetsning kan bidra till hoppas Örnsköldsviks Industrigrupp i samarbete med ett flertal av ortens företag.

Förra veckan var det högtidligt på Parkskolan. Många elever, lärare och skolledare var tillsammans med representanter från Örnsköldsviks industriföretag på plats för att inviga den virtuella svetsen. Innovationen som förhoppningsvis ska underlätta rekryteringen av elever till skolan samt modernisera och effektivisera utbildningen.
– Vi måste ta till vara på alla möjligheter för att hitta bra svetsare och det här är ett steg i den riktningen, säger Anna Edblad, Örnsköldsviks Industrigrupp, som tillsammans med läraren Mathias Mella varit initiativtagare till projektet.
För drygt ett år sedan kom Mathias med förslaget om att försöka förse Parkskolan med en virtuell svets och nu är det alltså verklighet. Närmare 400 000 kronor har investeringen kostat, vilket finansierats av ett flertal av industrigruppens medlemsföretag.

För oinvigda kan svetsyrket ibland anses smutsigt, underbetalt och att det inte har någon framtid. Men det är en skev uppfattning om verkligheten och när många företag har ett underskott av kvalificerade svetsare, och det framtida behovet sägs vara nästan omättligt, är det onekligen ett yrke att satsa på för både tjejer och killar.
– Absolut. Svetsning är dessutom bara en del i en bred yrkesutbildning. Den här virtuella svetsen kommer vi ha bra användning av både när det gäller att intressera grundskoleelever samt i den ordinarie undervisningen, säger läraren Sören Byström. 
Till och med nybörjare utan tidigare erfarenhet kan använda den utan några säkerhetsrisker och en annan stor fördel med den virtuella svetsen är betydligt lägre materialkostnader. Med andra ord; en mycket spännande investering i skolan för att locka och utbilda den unga it-generationen.

Kalle Eschricht är stockholmaren som lämnat Fredrika Bremergymnasiet i Haninge för att fortsätta sin yrkesutbildning i Örnsköldsvik.
– Jag tröttnade på omgivningen i den skolan och fick av en bekant höra mycket gott om Parkskolan. Då bestämde jag mig för att flytta norrut och nu är jag här, berättar Kalle.
Han studerar andra året och nu hoppas han på en praktikplats på något av Örnsköldsviks industriföretag.
– Det känns väldigt positivt och jag trivs redan riktigt bra.

Publicerat