Du är här

2019-03-30 - Mat & dryck
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Kvalitetsvin och fotboll

Intresset för mat och dryck fortsätter att växa och här står två som i närmare tre års tid importerat vin från Moldavien till Systembolaget och till restauranger.
Patrik Jägbring och Sergiu Tanurcov är två tredjedelar av företaget High Coast Wine.

Moldaviens vinindustri är väletablerad. I landet, som till ytan inte är större än Jämtland, används drygt 100 000 hektar till kommersiell vinproduktion. Det mesta går på export och många familjer har sina egna recept och vinrankor som har gått från generation till generation.
– Det har tillverkats vin i Moldavien i närmare 9 000 år så det finns onekligen stor kunskap, berättar Patrik Jägbring som driver importföretaget tillsammans med Sergiu Tanurcov och Jan-Olof Nordström.
En bisyssla som de enligt egen utsago inte tjänat några egna pengar på.
– Förra året gjorde vi ett minusresultat så några löner har det inte varit tal om. Det viktigaste är att vi kan skicka fem kronor per såld flaska till det välgörenhetsprojekt vi engagerat oss i. Moldavien är ett av Europas absolut fattigaste länder och det känns bra att vi kan ge tillbaka något, säger Patrik Jägbring och fortsätter:
– Många arbetsföra lämnar landet för att hitta inkomster i ett försök att försörja familjen på distans. Därför är det vanligt i Moldavien att det är mor- och farföräldrarna som tar hand om och uppfostrar barnen. Det vi bidrar med går till att skaffa fotbollar och annat material som förhoppningsvis gör livet lite roligare för barnen.

High Coast Wine är en av två aktörer i Sverige som koncentrerar sin import från Moldavien som för närvarande handlar om en volym kring 15 pallar per år. 
– Ärligt talat är jag ganska novis kring viner, men kontakterna gör att man får lära sig mycket nytt, inte minst i samband med vinresor och provningar, säger Patrik.
Tidigare såldes allt vin som producerades i Moldavien till Ryssland, men när landet närmade sig Europa och EU valde ryssarna att stoppa importen. Därför sökte moldaviska producenter sig till nya marknader och i det här fallet är det förknippat till Kinavallen i Ullånger. Några av spelarna i Höga Kusten Fotboll hjälpte nämligen till på en fotbollsskola för moldaviska barn och på den vägen är det. 
Idrott och alkohol bör ju egentligen inte höra ihop. Något som Patrik Jägbring absolut håller med om:
– Precis, så det kan ju uppfattas lite uppkäftigt. Men så länge vi hanterar det på det här sättet ser vi inga problem med det.

Dela med dig av denna artikel på: