Nyheter/Reportage

Satsning för medicinsk forskning i Örnsköldsvik

Region Västernorrland, tillsammans med Umeå universitet och Örnsköldsviks kommun, startar en gemensam satsning som ska skapa en god miljö för medicinsk forskning i Örnsköldsviks kommun.

Den gemensamma satsningen har projektstart den första juli 2019 och kommer att sträcka sig över tre år, med en budget på 15 miljoner kronor. Syftet med satsningen är att göra Örnsköldsvik till en stad där det är möjligt för de som jobbar i vården, till exempel specialistläkare och sjuksköterskor, att kunna kombinera sitt kliniska arbete med forskning. 
– Nu kan vi erbjuda forskningsintresserade personer möjlighet att bedriva forskning parallellt med sitt kliniska arbete. Forskning bidrar till kvalitet och verksamhetsutveckling. Jag är också övertygad om att möjlighet till forskning underlättar för oss att både bibehålla och rekrytera kompetenta och ambitiösa medarbetare, säger Hans Wiklund, regiondirektör, på regionens hemsida.

Utöver att kunna kombinera arbete med forskning så ska även satsningen göra det möjligt för medarbetare i Örnsköldsvik att ta del av aktuell medicinsk forskning och att delta i både nationella och internationella vetenskapliga sammanhang. Detta på sikt ska öka antalet forskningsaktiva medarbetare i både Region Västernorrland och Örnsköldsviks kommun. 

Långsiktigt så ska satsningen höja kvaliteten på hälso- och sjukvården i Västernorrland.
– Den här forskningssatsningen är en viktig framtidsinvestering för hälso- och sjukvården i hela Västernorrland. Jag ser det också som en styrka att vi gör detta i nära samverkan med Umeå universitet och Örnsköldsviks kommun, säger Glenn Nordlund, regionråd (S).

 

Publicerat