Nyheter/Reportage

Strategiskt partnerskap med Mittuniversitetet

Örnsköldsviks kommun och Mittuniversitetet har inlett ett samarbete för att bidra till vetenskapligt baserad verksamhetsutveckling inom Örnsköldsviks kommunkoncern.

– Ett partnerskap som jag är övertygad om kommer att gynna oss alla, inte bara här i Örnsköldsvik, säger kommun-styrelsens ordförande Per Nylén (S).
Syftet är att öka den akademiska närvaron i Örnsköldsvik och att möta de kommunala förvaltningarnas och bolagens behov av forskning, utbildning, innovation och kompetensförsörjning. Parallellt får universiteten tillgång till ett brett spektrum av verksamheter som tillsammans erbjuder samverkan kring finansiering och forskning inom varierande ämnesområden.
Överenskommelsen med Umeå universitet fokuserar på hållbar tillväxt, hälso- och sjukvård samt bioekonomi och riktar, utöver kompetensförsörjning, in sig på samverkan inom tio forskningsområden: lära genom livet, må bra, förvaltningsmodeller, medborgarnytta, smart city, logistik/optimering, digitala tjänster, nya affärs-modeller, miljöteknik och hållbara energilösningar.
– Forskning har alltid varit av yttersta vikt för att utvecklas, och med den kunskapsdrivna utveckling som kännetecknar Örnsköldsvik, med alla driftiga människor, företag och föreningar, så är jag övertygad om att det här partnerskapet kommer att ge oss alla en mycket bra grund att stå på i framtiden, säger Per Nylén.
Avtalet sträcker sig till 2023 och parterna avsätter vardera 750 000 kronor per år till den gemensamma forskningen. 

Publicerat