Hälsa

Västernorrland bäst på att behandla hepatit C

Region Västernorrland är den region som ger flest patienter per capita den rekommenderade behandlingen mot hepatit C.

Hepatit C är en virussjukdom som smittar via blodet och ofta förekommer via missbrukare som sprider viruset via orena sprutor, och drygt 32 000 personer i Sverige beräknas vara smittade. Sjukdomen kan bland annat leda till levercancer.

Under januari 2018 så rekommenderade rådet för nya terapier, NT-rådet, att alla med hepatit C ska få behandling med nya effektiva antivirala läkemedel som kom 2014. Sedan dess har så Region Västernorrland blivit den region som är bäst på att behandla hepatit C med den nya behandlingen.

I Västernorrland har 1,01 personer per tusen invånare fått den nya behandlingen, vilket är över rikssnittet på 0,63. Utav de som fått den nya behandlingen så har 95 procent kunna bli helt friska och de flesta har också sluppit biverkningar, vilket är jämförbart med den gamla behandlingen som ofta hade svåra biverkningar och bara hjälpte drygt hälften att bli sjukdomsfria.
– Att vi klarat att behandla så många beror bland annat på hur vi organiserat oss på vår arbetsplats. Istället för att ha speciella mottagningssköterskor och doktorer som arbetar bara med hepatit C så gör alla allt här hos oss. Det gör oss flexibla och mer effektiva, och jag tror det bidragit till våra fina siffror, säger Håkan Ekvall, överläkare och medicinsk ledningsansvarig på infektionskliniken, på Region Västernorrlands hemsida.

 
Publicerat