Nyheter/Reportage

Skador på fornlämningar i skogen minskar

Antalet skador på forn- och kulturlämningar i samband med skogsbruk är det lägsta sedan Skogsstyrelsen startade en uppföljning av skador i 2012. I året uppföljning har antalet skador minskat från 20 procent till 13 procent.

I skogen finns det fornlämningar såsom stenåldersboplatser, gravar, kolbottnar och torpruiner. Vid bland annat avverkning av skog så händer det att dessa viktiga fornlämningar ibland skadas eller på annat sätt påverkas av skogsbruket.

Enligt siffror från Skogsstyrelsens uppföljningar så har antalet skador eller grova skador på fornlämningar minskat från 20 procent till 13 procent. Uppföljningen har gjorts på omkring 415 av 900 enskilda lämningar över hela landet. 

Att skadorna minskat beror bland annat på att det utbildas mer inom skogsbruket runt fornlämningar och hur man kan undvika skador. Särskilt i södra Norrland har skadenivåerna minskat stadigt tre år i rad.
– Det är förstås glädjande att det är en så tydlig nedgång. Nu hoppas vi att detta är början på en långsiktig trend så att vi tillsammans kan nå vår nollvision på det här området, säger AnnKristin Unander, inventeringsledare på Skogsstyrelsen

Publicerat