Nyheter/Reportage

Kranmärkt när U18-VM kommer till stan

När U18-VM kommer till Sverige 18-28 april så står Örnsköldsvik och Umeå som arrangörer. Då bryts även traditionen med flaskvatten då båda arrangörer istället väljer kranvattnet.

En lång tradition av att servera flaskvatten under turneringarna bryts i och med att Örnsköldsvik och Umeå står som arrangörer. Istället för att bjuda på flaskvatten, som är sämre för miljön på grund av bland annat långa transportsträckor, så bjuds spelarna på kranvatten. 

För gemene man kan det kanske låta lite löjligt, men det är en historisk deal som Peter Blomqvist, generalsekreterare för U18-VM, har lyckats ordna med ishockeyförbundet.
– För en hockeyspelare räcker en halvliter vatten inte långt, vi skulle behöva ställa fram 20 000 flaskor under turneringen vilket känns helt vansinnigt när vi har ett så bra och gott kranvatten, säger Peter Blomqvist i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Men många av de deltagande länderna från Europa och Nordamerika är vana att använda flaskvatten så det var ett krav inför turneringen. Vi fick skicka in vattenprover från Miva och Vakin som visade att vattnet håller en god kvalitet. Efter det var det okej att erbjuda kranvatten.

VA-bolagen Miva och Vakin i Umeå gör i samband med turneringen gemensam sak och uppmuntrar initiativet genom att sponsra med vattenflaskor.
– Det är glädjande att få presentera den här nyheten i samband med årets Världsvattendag (fredag 22 mars), säger Gerth Mattebo, vd på Miva.
– Kranvatten är alltid bäst och det här initiativet hoppas vi ska ge ringar på vattnet och att fler tänker till kring sin vattenkonsumtion. Det säljs stora mängder flaskvatten i Sverige trots uppenbara fördelar med kranvatten, till exempel är en liter kranvatten 300 gånger bättre för miljön än samma mängd flaskvatten. Det är såklart extra roligt att få visa upp vårt goda kranvatten i ett internationellt sammanhang, säger Gerth Mattebo.

 

Publicerat