Nyheter/Reportage

Fler e-tjänster på biblioteket

Nästa vecka blir det fullt fokus på digital teknik och digitala tjänster när Arkenbiblioteket uppmärksammar All Digital Week. På tisdagens lunchmässa finns flera aktörer på plats för att öka användandet av e-tjänster och främja digital delaktighet.

– Vi får många frågor om olika digitala tjänster från våra besökare, frågor som inte bara handlar om det vi har att erbjuda, säger Åsa Skyttberg, bibliotekarie på Arkenbiblio-teket. Det kan röra sig om allt från hur de ska logga in på banken eller hantera digitala ärenden hos olika myndigheter till att boka resor och skriva ut biljetter.
All Digital Week är en europeisk kampanjvecka för ökad användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet. På många platser i landet är det just biblioteken som samordnar aktiviteter och i Örnsköldsvik finns förutom biblioteket även olika delar av kommunens rådgivningstjänster, Arbetsförmedlingen och Swedbank på plats under tisdagens lunchmässa.
– Under veckan lanserar vi bibliotekens nya webbplats och även våra två digitala lotsar som förutom att guida den som är osäker på hur digitala tjänster fungerar, dessutom gör det på flera språk som persiska, dari, tigrinja, arabiska, engelska och svenska.

Den digitala utvecklingen har förändrat utbudet på biblioteken, i takt med att låntagarna efterfrågar nya produkter. I dag finns flera e-tjänster tillgängliga för den som har ett bibliotekskort, men det är inte så många som känner till dem.
– Vi ser en tydlig ökning av frågor om e-böcker och e-ljudböcker, säger Åsa. Vad många inte vet är att vi även erbjuder streamingtjänster för film och digital tillgång till tidsskrifter och tidningar från hela världen.
På biblioteket finns det inte längre några dvd-filmer på vuxenavdelningen. De är ersatta av två filmtjänster, Viddla och Cineasterna, där låntagaren med sitt bibliotekskort enkelt kan streama film till dator eller platta. Två filmer per filmtjänst, alltså fyra filmer sammanlagt under en 28-dagarsperiod och filmen finns tillgänglig att se under 48 timmar.
För den som vill läsa tidsskrifter och tidningar från hela världen finns tjänsten Pressreader. För att använda den som app i mobil eller surfplatta krävs ett besök på biblioteket men via datorn går det att logga in hemifrån med sitt bibliotekskort.
– Det är ju en fantastisk möjlighet för de som bor här men som vill läsa dagstidningar och andra skrifter från sitt hemland. Vi har även tjänsten Ztory som förutom tidningar även innehåller barnböcker som kan laddas ner när man är inloggad på bibliotekets nätverk och sedan läsas utan internetuppkoppling.

Den som är nyfiken på bibliotekets e-tjänster har alltså ett gyllene tillfälle att få hjälp under nästa vecka men det är alltid fritt fram att ställa frågor. För barnen är det fredag och lördag som bjuder på digitala aktiviteter. Det blir digital sagostund på fredagen och möjlighet att prova på dash-robotar på lördagen. Dash är en robot som är framtagen för att barn på ett roligt sätt ska lära sig enkel programmering via surfplatta.

Publicerat