Nyheter/Reportage

Pytte – för de yngsta

Redan i mammas mage har ofödda barn hört sina föräldrars röster, och alla som har haft småbarn kan relatera till hur snabbt språket utvecklas.
Nu har Arkenbiblioteket öppnat Pytte för de allra yngsta – en plats för att leka, utforska och upptäcka språket.

Arkenbiblioteket har under mer än tio år haft aktiviteter för de yngsta barnen, som babybokprat och småbarnsramsor. Allt för att uppmuntra barns språkutveckling tidigt. Det som saknats har varit en lugn, trygg och inspirerande miljö som är anpassad till de små barnen, 0-2 år. Men sedan 8 mars finns den nya ytan Pytte.
– Vi ser Pytte som en förlängning av arbetet vi redan gör med små barn. Vi ser också Pytte som en kreativ plats som manifesterar att biblioteken tar de yngsta barnen på allvar. Tidigare fanns aktiviteter – nu har vi även ett område där liten och vuxen kan vistas och få kvalitetstid. Den vuxne kan känna sig helt lugn över att barnet inte kryper eller springer iväg, eller leker med något som kan vara farligt. Nu finns Pytte som en självklar plats för vuxna som vill möta andra vuxna och där barn möter barn, säger Hanna Eriksson, som drivit arbetet med till-komsten av Pytte på Arkenbiblioteket.
I anslutning till Pytte, som placerats under trappan på bibliotekets entréplan, finns ett utbud av pekböcker som vuxna och barn kan utforska tillsammans. Barnen får också utforska sin balans genom att krypa eller gå över en specialgjord ramp, och de kan utforska en aktivitetstavla som innehåller former och material av olika slag.

Barnen kan också kika ut genom runda små fönster och krypa in i någon av gluggarna till upplevelsekojan. Här finns en spegelkoja som är helt klädd i speglar och en färgkoja som har olika starka färger på väggar och tak, där det också finns träfigurer föreställande en katt, blomma, lampa och bollar som man kan titta, känna och peka på.
I Pytte kan barnen också träffa familjen snigel, bygga med mjuka klossar och upptäcka den stora multifunktionskudden som man kan sitta, ligga eller krypa på.
– Det har länge varit på tal att skapa en given plats för de yngsta, och i höstas drog arbetet igång. Nu känns det väldigt bra att vi kunnat öppna Pytte för våra yngsta besökare, säger Hanna Eriksson.

Publicerat