Du är här

2019-03-14 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Kreativitet med betong

När Markus Larsson skulle lägga kantsten längs sin villainfart i Hörnett visade det sig att det fattades stenar. I stället för att köpa nya bestämde han sig för att gjuta egna i betong. Sedan dess har han utforskat materialet och gjort verklighet av flera produktidéer.

– Jag fascineras av det här materialet, för dess beständighet men också för att det är snyggt och stilrent, säger Markus Larsson som driver företaget Kreativ Betong vid sidan av jobbet som lärare på Gymnasiesärskolan. 
När villainfarten hade fått sina kantstenar gick det av bara farten att först skapa en bänk och sedan fyra till. En bekant till Markus köpte en av dem och när han la ut resten till försäljning hörde folk av sig och var intresserade.
– Alla kan gjuta, det är bara att köpa en säck bruk, blanda med vatten och röra om. Men det krävs mycket jobb för att tillverka gjutformarna och att få det riktigt snyggt och hållbart. För att göra det effektivt och med kvalitet behöver man ha en blandare och rätt verktyg och det kanske inte alla har tillgång till.

Ett kritiskt moment är när betongen ska brinna och härda. Markus beskriver hur viktigt det är att varken vibrera för lite eller för mycket och att knacka på formen för att få bort luftbubblor.
– Jag har testat olika metoder och lärt mig av misstagen. Det gäller att hitta rätt lösning för varje form och när jag gör siffror är det extra utmanande. Då ska jag även hitta ett sätt att fästa dem i det fundament som behövs för att de ska stå upp.
Bland produkterna finns sittbänkar med namn som Paus, Vila och Rast, hussiffror och en planteringsbänk. Hemma på gården står ett stort utekök som Markus har skapat. Det kommer ständigt nya idéer och många av dem är av mer konstnärligt slag.
– Jag är en kreativ person som vill testa nya idéer. Det har tagit sig olika uttryck genom åren och jag tycker det är kul att skapa. Trumpet har jag spelat nästan hela livet och nu har jag även tagit med musiken som en del i mitt företag.

Markus beskriver en idé han har om en utsmyckning som han ser framför sig i ett kyrkorum, där betong och rostig metall kombineras. Beskrivningen glider över i tankar kring konstruktion och stabilitet.
– Jag gillar verkligen hela den kreativa processen. Från att hitta idén, se formen framför mig, tänka material som betong och plåt, till att sedan ta det till nästa steg och se hur jag ska lösa konstruktionen. Ibland går det åt skogen och då får jag utveckla processen ytterligare.

Säsongen för Markus produktion startar när temperaturen stiger och håller sig över nollan dygnet runt. Det finns beställningar som väntar och vid det laget har det alldeles säkert dykt upp nya idéer som väntar på att ta form.

Dela med dig av denna artikel på: