Nyheter/Reportage

HLR för de allra yngsta

Gör hellre något i stället för att göra inget alls. Men allra helst – lär dig hur du ska agera på rätt sätt om olyckan är framme. 
Det menar Mathilda Näslund som utbildar i hjärt- och lungräddning för barn.
Nyligen föreläste hon i ämnet på Medborgarskolan i Örnsköldsvik.

Barn vill gärna upptäcka. Om det vill sig illa, kan det sluta med att något hamnar i luftstrupen, förklarar den instruktionsfilm som spelas upp i det lilla rummet på Medborgarskolan där sju deltagare samlats för att lära sig mer om hjärt- och lungräddning (HLR) för de allra minsta – spädbarn och barn under 12 år. 
Bredvid skärmen står föreläsaren Mathilda Näslund, 29, som med sitt företag Hjärtfokus i Norr har både Västernorrland och Västerbotten som utbildningsområde. 
– Jag startade det i april 2018, för det här är en viktig fråga. Jag har själv barn och vill utbilda fler om hur de ska agera om ett barn plötsligt får hjärtstopp eller sätter något i halsen. Det finns helt klart ett behov, när min dotter var under ett år gick jag min första HLR-utbildning – men sedan dess har jag varken sett eller blivit erbjuden någon. Jag kan bara gå till mig själv; händer det något vill jag inte tveka, då vill jag vara redo. Det ska sitta i ryggmärgen.
Den största skillnaden mellan HLR för vuxna och barn är tekniken. Under kvällen får deltagarna öva på dockor i barnstorlek. 
– Om barnet är under ett år, använd bara två fingrar att trycka med. Mellan 1-12 år ska du använda en handflata. Jämför det med en vuxen där du använder båda händer. Det blir en väldig skillnad i kraft.

Louise Sand är mamma till en ettårig pojke och en av kvällens deltagare.
– Min pojke stoppar allt möjligt i munnen. Har man inte rätt kunskap kanske man blir rädd för att göra fel och då bara förlita sig på andra. När jag går härifrån i kväll hoppas jag fått lära mig vad jag ska tänka på och hur jag ska göra om något händer. Att gå en kurs som denna känns som en trygghet. 

 

Hjärt- och lungräddning för barn, 0-12 år

1. Reagerar barnet? Ropa på hjälp om någon finns i närheten. Om barnet inte reagerar, lyft upp barnets haka för att öppna luftvägen. Kontrollera andningen. Har barnet onormal eller ingen andning, gör fem inblåsningar. Blås tills bröstkorgen höjs – en inblåsning ska ta en sekund. Om barnet är under ett år: Blås genom både näsa och mun. 
2. Påbörja bröstkompression. Tryck då på nedre halvan av bröstbenet i en takt på minst 100 kompressioner per minut och högst 120. Om barnet är under 1 år: Använd två fingrar på barnets bröstben. Kompressionsdjupet ska högst vara fyra centimeter. Om barnet är över 1 år: Använd ena hand-loven på barnets bröstben. Kompressionsdjupet ska högst vara 5 centimeter.
3. Gör 30 bröstkompressioner och sedan två inblåsningar. Tänk ”30:2”. Försök att minimera avbrotten. Släpp upp efter varje kompression. Behåll hudkontakten.
4. Larma 112 efter att du utfört hjärt- och lungräddning i en minut. Använd telefonens högtalare för att kommunicera och fortsätt med ”30:2”.

 

Publicerat