Du är här

2019-03-07 - Evenemang
Foto: Håkan Nordström

Föreningen Norden firar 100

1919 bildades Föreningen Norden så nu fyller den 100. Det firar 72-åriga lokal-föreningen tillsammans med Kulturskolan på Thuleteatern måndag 18 mars.

– Vi firar 100 år och vi ska se framåt, titta på barns och ungas framtidsfrågor samt hållbarhet i Norden, säger lokalföreningens ordförande Berit Hägglund. 
Just barn och ungdomar medverkar vid 100-årsjubileet 18 mars på Thuleteatern som sker i samarbete med Kulturskolan. Kören One Piece och en folkmusikensemble står för underhållningen och pedagogerna Maria Wilcke (bild och form) och Rebecka Söderström (sång) berättar om det nordiska utbytesprojektet Kulturskolan deltagit i: Children, Art and Sustainability.
– I och med att det är ungdomar som uppträder hoppas vi på att det också kommer ungdomar och tittar, det är fri entré. Vi ska också berätta kort om Föreningen Norden, säger Berit.
Nordiska utbytesprojekt är något som ligger föreningen varmt om hjärtat, speciellt utbyten med vänorterna Äänekoski i Finland, Brande i Danmark, Sigdal i Norge, Hveragerdi på Island och Tarp som ligger strax söder om Flensburg i Tyskland men som tidigare tillhörde Danmark. I augusti blir det ett vänortsmöte i Brande och sen-aste sommaren gjorde föreningen en studieresa till Färöarna.

Studiecirklar är annat som föreningen ägnar sig åt och en titt i programmet för 2019 visar att det blir en utflykt med historiska cirkeln 28 maj och ytterligare en utflykt, till Holmön, 26 juni. 24 mars arrangerar föreningen dessutom ett gästabud på Arnäs hembygdsgård på tema Färöarna.
Föreningen här i Örnsköldsvik är en av 120 lokalföreningar och just nu har man 91 medlemmar.
– Vi blev tio fler i fjol, berättar kassören Kristina Åström glatt.
Styrelsen består för närvarande av ett gäng pigga pensionärer, men man be-höver förstås inte vara pensionär för att bli medlem.
– Vill man bli gammal och pigg så ska man gå med i Föreningen Norden, säger Berit och skrattar.

 

Föreningen Norden
Grundades 1919 och är en politiskt och religiöst obunden organisation, öppen för alla som vill engagera sig och jobba med nordiska frågor och nordiskt samarbete. 
Föreningen är ett förbund av enskilda personer samt organisationer, institutioner och företag som vill arbeta med föreningens syfte.
I Sveriges finns 120 lokalavdelningar med ungefär 13 000 enskilda medlemmar samt 400 skol- och biblioteksmedlemmar.
Föreningen Norden i Örnsköldsvik bildades 13 maj 1947.

 

Dela med dig av denna artikel på: