Miljö

Majoriteten vill kunna källsortera på språng

Drygt åtta av tio svenskar, 86 procent, vill kunna källsortera mat och dryckesförpackningar på språng visar resultatet av en undersökning från Håll Sverige Rent.

Nästan var femte person, 19 procent, köper mat, dryck eller snacks på språng flera gånger i veckan, och sju av tio svenskar upplever att nedskräpning kopplad till detta är ett stort problem. Åtta av tio, 86 procent, vill kunna källsortera förpackningar direkt på stan.
– Hemma är vi vana vid att källsortera, men på stan slänger vi våra förpackningar i papperskorgen och ibland direkt på marken. Undersökningen visar att vi vill sortera och då måste vi ges möjlighet att göra det, säger Johanna Ragnartz, vd för stiftelsen Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

Ansvaret för vem som ska ta hand om förpackningarna bör först och främst vila på handeln, anser svenskarna. En av fyra tycker att företagen borde ta ett större ansvar för att förpackningarna går att källsortera direkt på stan.
– Resultaten visar att många skulle källsortera sina förpackningar på stan om det fanns möjlighet att göra det. Företagen bakom de varumärken som ligger och skräpar på våra gator och torg måste ta ansvar för skräpet och människor måste få möjlighet att sortera förpackningarna, säger Johanna Ragnartz.

Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av Håll Sverige Rent.

Publicerat