Du är här

2019-03-05 - Mat & dryck

Svenskarna äter mindre kött

Idag presenterade Jordbruksverket statistik rörande svenskarnas köttkonsumtion under 2018. Statistiken visar att köttkonsumtionen minskat för andra året i rad och att svenskarna köper mer svenskt istället för importerat kött.

Under 2018 så minskade den totala förbrukningen av kött, uttryckt i slaktad vikt, med 2,5 procent, vilket gav en förbrukning på 83,5 kg/capita. Minskningen innebär att köttkonsumtionen minskat för andra året i rad, vilket också ger den mest långvariga minskningen efter flera decennier av ökad förbrukning. 

Även importen av kött minskade under 2018 då svenskarna i allt större grad börjar välja svenskt och närproducerat. Marknadsdelen för svenskt kött och matfågel ökade med 2,5 - 7,7 procent och produktionen av svenskt nöt-, gris- och lammkött ökade med 3,6 - 6,5 procent. Däremot så minskade produktionen av matfågel med 1,5 procent, bland annat för att kläckningen av kycklingar påverkades negativt av den höga sommarvärmen. 

 
Dela med dig av denna artikel på: