Du är här

2019-02-28 - Mat & dryck

SM i utomhusmatlagning

För fjärde gången arrangeras SM i utomhusmatlagning och i år blir det sex deltävlingar runt om i landet – en av dem i Örnsköldsvik lördag 1 juni i samband med Öviksmässan.

SM i utomhusmatlagning börjar på allvar sprida sig över Sverige. Finalen den 15 september på Billingen, Skövde kommer att föregås av inte mindre än sex deltävlingar spridda över landet. Först ut blir Östersund i mitten av maj och de följs sedan av Örnsköldsvik i juni, Kinnekulle, Falkenberg, Dalsland och Växjö.
Vi är väldigt glada över att få vara en del av SM i utomhusmatlagning. Tävlingen lyfter lokalproducerad mat på ett nytt och innovativt sätt, säger Erica Öhrbom, projektledare för Framtidens Smakdestination, ett samverkansprojekt mellan LRF Västernorrland, Region Västernorrland, Destination Höga Kusten och Destination Sundsvall med syfte att lyfta fram lokalproducerade råvaror och kompetensutveckla inom matturismen.
Det blir första gången tävlingen arrangeras i Västernorrland. Tanken var att vi skulle ha en tävling på High Coast Distillery i augusti i fjol men på grund av eldningsförbudet fick vi ställa in arrangemanget. Nu tar vi nya tag, säger Erica.

SM i utomhusmatlagning vill lyfta utomhusmatlagningen samt lokala råvaru- och livsmedelsproducenter. Lagen består av två till tre deltagare som har två och en halv timma på sig att tillaga en trerätters meny över öppen eld. De tävlande komponerar sin meny och får välja fritt utifrån en förutbestämd råvarukorg med lokalt innehåll.
– Målet är att lyfta lokal mat på ett roligt och nytt sätt. Tävlingen vänder sig både till amatörer och proffs. Själva tävlingen är jättekul på alla sätt och vis men vi tycker att den bör genomföras i samband med något annat arrangemang och därför har vi valt att lägga den i samband med Öviksmässan, berättar Erica.

Öviksmässan arrangeras för femte året av Karlsson & Norberg i och kring Fjällräven Center 30 maj-1 juni. I år ingår alltså en av sex deltävlingar i SM i utomhusmatlagning och från varje deltävling kvalificeras sig ett eller två lag sig till finalen i Skövde.

 

Dela med dig av denna artikel på: