Du är här

2019-03-01 - Utställning
Foto: Karin Ögren

Karin Ögrens Shadows

I slutet av 70-talet ställde Andy Warhol ut en serie målningar i New York under rubriken ”Shadows”. Nu ställer Karin Ögren, uppvuxen i Köpmanholmen, ut på Galleri Lokomotiv under samma rubrik. Och det finns en koppling.

– En viktig upplevelse.
Så beskriver Karin Ögren hur det var att se Andy Warhols utställning ”Shadows” i New York.
– När jag nyligen la ut mina egna målningar upptäckte jag att det finns en slags koppling till Andy Warhol, och det känns intressant att sätta in sig själv i ett sammanhang i konsthistorien, att man är en del i sammanhanget och en länk i raden av konstnärskap, säger Karin, vars serie ”Shadows” består av små oljemålningar som mäter 20x20 centimeter.

– De har sitt ursprung – som allting i min konst – i något slags landskap, mer eller mindre abstrakt. Ett landskap som återkommer är det Ångermanländska, med havet, öar och berg. Och när man ser dem i rad blir det ett slags skuggspel, precis som min skulptur Sun-set i Herrgårdsparken i Köpmanholmen som också bygger på skuggspelet det framkallar.
Karin Ögren bor i Sparreholm utanför Flen och det är 21 år sedan hon hade en stor separatutställning på Rådhuset i Örnsköldsvik. Därefter har hon ställt ut hos Bjästa Konstförening och två somrar på Galleri Utås. 2012 fick hon äran att skapa ett grafiskt blad som gick till Nobelpristagarna i medicin och i år har hon tilldelats utmärkelsen Årets Sörmlandskonstnär, som Konstfrämjandet Sörmland delar ut.
– Det innebär att jag ska ha en utställning i Eskilstuna, men först blir det Örnsköldsvik och det känns jätteroligt att få ställa ut hemma igen.
Vernissage på Galleri Lokomotiv blir det lördag 2 mars 12-15. Därefter visas utställningen till och med 23 mars.

Dela med dig av denna artikel på: