Du är här

2019-03-11 - Teater
Foto: Mikael Sundberg

Drama på teckenspråk

Tänk dig att vara döv, och på flykt. Om just du överlevde flykten – hur överlever du då i ett land där du inte kan göra dig förstådd? Tisdag 12 mars visas ”Hem” på Folkan Teater.

”Hem” är ett samtida drama inspirerat av vittnesmål från döva människor på flykt. Paniken, bomberna, båtarna till havs – ingen kan förklara för dig vad som sker. Och vad händer då vi förlorar de som kan förstå oss?
Språk och kultur är en förutsättning för det fria ordet och en fortsatt existens av demokrati. I den här föreställningen möter vi döva personer som har lämnat sitt ursprungliga hemland på grund av krig och konflikter, kulturellt folkmord, övergivenhet och fördomar som gjort dem handlingsförlamade. Deras enda brott? De är döva.
Våra ord och gester är synonyma med dem vi är och våra minnen. Föreställningen ställer frågor som: Hur behåller vi vår identitet om vi inte kan berätta om oss själva, vår historia? Hur ser våra identiteter ut om vi aldrig haft ett språk från början? Hur låter våra historier då vi ska berätta dem på vårt nya språk? 
”Hem” spelas på svenskt och visuellt teckenspråk samt svenska och handlar om verkliga människor och deras berättelser. Om öden som tystats, vars gripande historier aldrig tidigare har berättats. 
Lokal arrangör är Örnsköldsviks Riksteaterför­ening.

Dela med dig av denna artikel på: