Samhälle

Framtidsforum röstade fram utvecklingsprioritering

Lördagens Framtidsforum lockade många utvecklingsintresserade till stadshuset Kronan. Det blev tre timmar fyllda med inspiration, information och dialog om Örnsköldsviks utveckling och de omvärldsfaktorer som påverkar den. En avslutande omröstning resulterade i det utvecklingsområde som under 2019 ska prioriteras genom en utlysning av ekonomiskt stöd till projekt och aktiviteter.

Det var näst intill fullsatt i Kempesalen när kommunalråd Per Nylén och oppositionsråd Anna-Britta Åkerlind inledde Framtidsforum och hälsade alla deltagare välkomna. Efter en kort presentation av åtta av Partnerskapets deltagare gav Johan Eklund, utvecklingsstrateg hos Örnsköldsviks kommun, en kort beskrivning av årets omvärldsanalys. En analys som tittar på större megatrender och trender i omvärlden som när de speglas mot ett lokalt nuläge ger ett antal utmaningar för platsen Örnsköldsvik. Utmaningar som sedan ger riktning för det gemensamma utvecklingsarbetet.

Dagens huvudtalare var Simon Jaktlund som skapat Surfbukten i Östersund. Han utsågs till årets place brander 2016 för att med nytänkande skapat en unik mötesplats och bidragit till stolthet och gemenskap. Med energi och en känsla av att allt är möjligt beskrev Simon sin resa från en galen idé till en framgångsrik verksamhet. 

Fyllda med energi fick deltagarna sedan välja mellan två olika seminarier och två samtalsytor. Valet stod mellan en fördjupning i omvärldsanalysen, information om hur Världsklass Örnsköldsvik fungerar, samtal om utveckling ur ett landsbygdsperspektiv och en möjlighet att samtala med och ställa frågor till Partnerskapets representanter och det fanns intresse för samtliga områden.

Dagen avslutades med en gemensam omröstning om vilket utvecklingsområde som ska prioriteras under 2019. Alla deltagare kunde inför och under dagen skicka in sina förslag på områden via ett digitalt verktyg. Förslagen sammanställdes till ett antal områden och efter omröstningen stod det klart att Jämställdhet och normbrytande var det område som fått flest röster. Det innebär att Världsklass Örnsköldsvik öronmärker 200 000 kr som går till en utlysning av stöd för projekt och aktiviteter inom området.

Mer information om omvärldsanalysen, vilka utmaningar som den mynnat ut i och hur Världsklass Örnsköldsvik fungerar hittar du på www.varldsklass.se

 

 

Publicerat