Hälsa

Ny studie slår fast – kultur minskar demensrisken

En ny svensk studie visar att både kultur och vardagsmotion minskar risken att drabbas av demenssjukdomar, skriver Svenska Dagbladet.

Teaterbesök, konserter och konstutställningar skyddar lika bra mot demens som vardaglig fysisk aktivitet enligt en ny svensk studie som idag publiceras i den amerikanska tidskriften Neurology. Studien omfattar 800 kvinnor och har drivits sedan 1968, vilket ger studien en rekordlång uppföljningstid på 44 år.

Studien jämförde hur mycket kvinnorna tog del av hjärnstimulerande aktiviteter, både intellektuella och kulturella, och resultatet visar att de som tog del av många hjärnstimulerande aktiviteter minskade risken att drabbas av demenssjukdomar med 34 procent och risken att drabbas av Alzheimers med 46 procent. 
– De som var mer kulturellt aktiva hade en minskad risk att drabbas av Alzheimers sjukdom, säger Jenna Najar, en av forskarna bakom studien, till Svd.
– Musik, till exempel, stimulerar många områden i hjärnan som påverkar våra minnesfunktioner. Därigenom tänker man att hjärnan får en så kallad kognitiv reserv, en motståndskraft som sedan fungerar som ett slags skyddsfunktion.

I studien har de uteslutit alla andra kända riskfaktorer att drabbas av demens såsom låg utbildning, hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck och rökning. Studien finns att läsa på engelska på Neurologys hemsida.

Källa: Svd.se

 

 

Publicerat