Politik

Översyn av det politiska systemet

Under kommunfullmäktiges sammanträde nästa vecka så kommer det att fattas beslut att se över det politiska systemet och delar av förvaltningsorganisationen.

För att utveckla organisationen i en riktning mot ökad demokrati där medborgaren står i centrum, och för att förbättra förutsättningarna för fritidspolitiker, så ska en utredning startas för att göra en översyn av det politiska systemet och delar av förvaltningsorganisationen.
– Vi vill ha en så effektiv organisation som möjligt för att på bästa sätt svara upp mot medborgarnas behov och förväntningar, säger kommunstyrelseordförande Per Nylén (S).
– Det handlar främst om den politiska organisationen, men också om valda delar av förvaltningsorganisationen.

Ett antal områden ska enligt fullmäktige vara i särskilt fokus i utredningen. Det handlar om att identifiera och värdera politikområden som kan uppfattas som felplacerade i den politiska organisationen, att se över arvoderingsreglementet och nivåbestämning på uppdrag och att föreslå ett system för politiska sekreterare. Dessutom vill man också att utredningen ska föreslå hur integrations- och inkluderingsarbete kan samordnas och bli en tydligare tillväxtfaktor och att den ska se över förvaltningsorganisationen med fokus på tillväxt- fastighets- och integrationsfrågor.
– Den parlamentariska utredningen kommer att bestå av förtroendevalda som representerar fullmäktige, säger kommundirektör Magnus Haglund.
– Kommunledningsförvaltningen kommer att leda uppdraget och jag räknar med vi startar arbetet under våren.

Publicerat